"Kunstroof Catharijneconvent is een ontheiliging"

"Ik hoop dat ze in de gaten hebben dat ze heiligschennis plegen"

in Mediatips

De politie is nog steeds op zoek naar de daders van de diefstal van een monstrans uit het Catharijneconvent in Utrecht. De politie heeft dinsdag alleen de scooter van de twee rovers gevonden bij het Spoorwegmuseum. Het is onduidelijk waar de twee mannen toen naartoe zijn gevlucht. Dat meldde de politie woensdag.

De rovers stopten dinsdagmiddag met een scooter voor de deur van het Catharijneconvent renden naar binnen, sloegen daar vitrines kapot en roofden een monstrans, een topstuk uit de collectie van het museum. De zilveren monstrans - verguld en versierd met met vijf diamanten - werd gebruikt door de Rooms-Katholieke Kerk om geconsacreerde hosties in te bewaren (tijdens de eucharistie is de consecratie het moment dat het brood en de wijn veranderen in het lichaam en bloed van Christus, red.). Het museum had het peperdure voorwerp in bruikleen van de Amsterdamse Heilige Drie-eenheid parochie.

Godslasterlijk
De Heilige Drie-eenheid parochie reageert met verslagenheid: "De monstrans is niet alleen een voorwerp dat blinkt en kostbaar is, het heeft ook een religieuze waarde. Zoveel moeite, zoveel geweld. Waarom?"
Katholieken geloven dat Christus lichamelijk aanwezig wordt in de hostie en miswijn bij de eucharistie. De monstrans functioneert als een 'troon' voor de hostie, ook wel "de troon van de eucharistische Christus". Volgens een woordvoerder van het Bisdom Haarlem-Amsterdam is deze roof daarom godslasterlijk: "Ik hoop dat ze in de gaten hebben dat ze heiligschennis plegen. Met deze roof hebben ze de monstrans bewust ontheiligd."

Na de Beeldenstorm
In het Catharijneconvent is momenteel een tentoonstelling te zien van kerkbeelden die zijn overgebleven na de Beeldenstorm. Ook is er een expositie van 17e eeuwse schilderkunst. Tot de permanente collectie behoren onder meer gouden en zilveren kerkelijke voorwerpen.

Gouda
Vorig jaar maart werd uit het Museum Gouda ook een zilveren monstrans gestolen. De dieven wisten het kostbare object uit 1622 te stelen door de voordeur op te blazen. Ze ontkwamen op een motor. De schaal is nog niet teruggevonden.

Foto: RTV Utrecht, Evert Kronemeijer

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons