'Jood' is het nieuwe cool

"Nu is kennelijk de tijd aangebroken voor de jood-generatie"

in Christelijk Nieuws

"Onze opa’s zeiden 'mieters', onze vaders zeiden 'tof', wij zeiden 'gaaf', onze kinderen zeiden 'flex'. En nu is kennelijk de tijd aangebroken voor de jood-generatie." Dat signaleert taalspecialist Marc van Oostendorp. Zuid-Hollandse scholieren gebruiken het woord om aan te geven dat ze iets heel gaaf vinden.

"Er is weinig reden om aan het nieuwe gebruik van jood iets negatiefs te ontdekken", zegt de taalspecialist in zijn column op Neder-L. "Het is zelfs helemaal niet duidelijk wat het betekent, of wat het verband is met de positieve gevoelens. Het is niet eens duidelijk of je het inderdaad met een d moet spellen, of die kinderen niet eigenlijk joot roepen."

Wenkbrauwen optillen
Het gebeurt volgens Van Oostendorp wel vaker er taboewoorden in de jongerentaal verschijnen. Mieters uit de jaren vijftig is daarvan een duidelijk voorbeeld: "Dat komt van sodemieters en gold toen het in de jongerentaal opkwam als niet erg netjes. Als je een nieuw woord zoekt om je jonge enthousiasme uit te drukken, kun je het beste iets nemen waar ouderen even hun wenkbrauwen van optillen zonder dat er op de keper beschouwd iets negatiefs aan te ontdekken valt. Jood is daar dan kennelijk een heel geschikt woord voor."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons