Ieren de straat op voor 'ongeboren kind'

in Geloven

Circa 22.000 Ieren verzamelden zich zaterdag buiten het parlementsgebouw in Dublin om te protesteren tegen een geplande abortuswet. De regering wil de ingreep toestaan als het leven van de moeder in gevaar is, maar volgens critici breekt de partij van premier Enda Kenny daarmee een verkiezingsbelofte.

Voorafgaande aan de manifestatie is door de aartsbisschop van Dublin gebeden voor het "het kind in de baarmoeder''. Daarna sloten vijf bisschoppen zich aan bij de tienduizenden Ieren buiten het parlement. Een kleinere groep voorstanders van de nieuwe wet hield ondertussen een stille tegendemonstratie.

De discussie over abortus laaide op na de dood van een Indiase vrouw in november. Ze had in Ierland geen toestemming gekregen om een stervende foetus te laten weghalen. Later overleed de 31-jarige aan bloedvergiftiging.

Het Ierse hooggerechtshof oordeelde overigens al in 1992 dat abortus is toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Abortuswetgeving bleef evenwel onduidelijk, waardoor de herhaaldelijke verzoeken van de Indiase vrouw werden afgewezen.

 

Bron & Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons