Iemand uitnodigen voor Alpha, waarom zou je?

in Geloven

Hoe vaak hoor je het niet: mensen die God leerden kennen via een Alpha-cursus. Toch is er soms ook kritiek. Visie verzamelde vijf redenen om je vriend of vriendin juist níet uit te nodigen. Plus een reactie van Alpha-cursus Nederland.

1. "Ik heb een traditionele achtergrond en ben bang dat de cursus te evangelisch is."

Bea: "Zelf heb ik de cursus nooit gedaan, dus misschien heb ik geen recht van spreken. Maar uit verhalen begrijp ik dat Alpha best evangelisch getint is. Zo krijg ik de indruk dat Gods woede over de zonde minimaal aan de orde komt, terwijl een soort hemelse ervaring met de Heilige Geest het summum lijkt. Als dat klopt, zal ik mijn omgeving niet snel uitnodigen."

Marleen van der Hoeven van Alpha-cursus Nederland: "Beste Bea, de Alpha-cursus wordt gegeven door zowel protestantse kerken (63 procent) als evangelische gemeenten (37 procent). Misschien geeft je eigen kerk er ook wel één? Dan kun je, voordat je iemand uitnodigt, eerst zelf ontdekken hoe de cursus in elkaar zit en waar de accenten liggen. Welkom!"

2. "Ik ben bang dat ze niet opgewassen zijn tegen de argumenten van mijn vriendin."

Margriet: "Mijn vriendin is wetenschappelijk goed onderlegd en heeft vooral veel verstand van kwantumfysica. Daar zijn veel van haar tegenargumenten op gebaseerd, en ik ben bang dat de leiders van de kleine groepen – met alle respect – intellectueel niet tegen haar zijn opgewassen."

"Beste Margriet, ik vermoed dat 95 procent van de bevolking intellectueel niet tegen haar opgewassen is. De diversiteit van de Alpha-cursisten is groot, maar er is één grote overeenkomst, namelijk dat alle cursisten bezig zijn met de vraag: ‘Is er meer?’ Daarbij leren ze veel van elkaar. Dat maakt de Alphacursus zo boeiend en waardevol."3. "Ik durf mijn vriend bijna niet te vragen om tien avonden vrij te plannen."

Marco: "Ik woon in een buurt met veel tweeverdieners; jonge gezinnen met structureel te weinig tijd. Ik heb mijn vriend wel eens gevraagd voor een Alpha-cursus, maar merkte dat tien cursusavonden een te hoge drempel zijn. Ik weet dus nog niet of ik hem voor een cursus zal vragen. Is het niet tijd voor een kortere variant van Alpha voor deze doelgroep?"

"Beste Marco, is het een idee om je vriend eens uit te nodigen voor een eerste Alpha-avond? De eerste, en vaak ook de tweede avond staat open
voor belangstellenden. Daarna kan hij zelf bepalen of hij het de investering van zijn tijd waard vindt. Zo niet, dan kun je ’m verwijzen naar de kortere online-cursus op WaaromJezus.nl.”
"

4. "De meeste deelnemers zijn al christelijk. Ik ben bang dat dit afstoot."


Penny: "Ik heb negen jaar geleden aan een Alpha-cursus meegedaan en vond het samen eten erg leuk. Te veel deelnemers waren echter christelijk; hun taalgebruik is niet altijd herkenbaar voor atheïsten zoals ik toen was. Een gevoel van buitensluiting kan het gevolg zijn, terwijl dat niet de opzet is. Is het een idee om de cursus alleen toegankelijk te maken voor niet-christenen?"


"Beste Penny, negen jaar geleden was het percentage christenen inderdaad nog erg hoog, terwijl de laatste jaren 51 procent niet christelijk is. Dus wat ons betreft: hoe meer atheïsten op de cursus, hoe beter. Toch zijn wij ook voorstander van christelijke deelnemers. De ervaring leert dat beide groepen van elkaar leren."


5. "De predikant is mij veel te dominant; dat jaagt mensen weg."

Jeroen: "Ik heb al eens drie ongelovige vrienden meegenomen. Er waren open en diepe discussies en dat vond ik zeer waardevol! De Alpha-cursus die ik nu volg, mist die openheid helaas. Bijna alle zoekende mensen zijn weer gestopt vanwege de stevige mening van de predikant, die niet iedereen in z’n waarde laat. Dat ga ik hem ook eerlijk vertellen, want voor mij is het een reden om een volgende keer niemand meer uit te nodigen."

"Beste Jeroen, wat goed dat je eerlijke feedback gaat geven. Alpha biedt kerken de ruimte om de cursus te geven op een manier die bij de kerk past. Meestal pakt dat goed uit. Het werkt vooral goed als er meerdere cursusleiders zijn. Die kunnen elkaar in evenwicht houden en als deelnemer heb je meestal wel een klik met een van hen. Soms pakt dat anders uit, zoals nu bij jou het geval is. Dan zit er niets anders op dan een goed gesprek. Succes!"

Alpha-uitnodiging
Ruim 205.000 Nederlanders volgden tot nu toe een Alpha-cursus. Ook dit jaar starten – tussen 28 januari en 1 februari – weer honderden cursussen in Nederland.
Alpha-Cursus.nl


Tekst: Maarten Nota
Beeld: alpha-cursus.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons