Humanisten krijgen eigen bijbel

Humanisten verspreiden bijbel met alleen 'goede' passages

in Geloven

Een bijbel zonder immorele, bovennatuurlijke of tegenstrijdige passages. De Amerikaanse humanistische organisatie AHA heeft geprobeerd zo'n bijbel samen te stellen. Alleen de "goede" en "relevante" religieuze teksten zijn in deze 'Jefferson Bible' te lezen. Nu de klus klaar is schenkt de organisatie de bijbel aan president Obama en de congresleden van de VS.

De humanistische organisatie hoopt met de nieuwe bijbel tegemoet te komen aan de groeiende diversiteit: "Meer dan ooit vertegenwoordigt het congres een diverse bevolking, met diverse religies, inclusief een vijfde van de bevolking zonder een religie. We vonden het passend om dan ook een bijbel te presenteren die tegemoet komt aan die diversiteit."

Gewaardeerd
De Jefferson Bible verwijst naar Thomas Jefferson, de derde president van de Verenigde Staten. Hij stelde in 1820 een humanistische versie van de vier evangeliën op. Hiervoor selecteerde hij de morele lessen van Jezus en liet hij de wonderen achterwege. Hij schreef zijn versie van de bijbel destijds niet voor publicatie. Toch werd zijn werk na zijn dood erg gewaardeerd en verspreidde het Amerikaanse congres zelf rond 1900 zo'n negenduizend kopieën.

Opnieuw relevant
Met een nieuwe versie van de Jefferson Bible hoopt de AHA Jeffersons werk opnieuw relevant te maken in de 21e eeuw. Het boek bestaat uit Jeffersons editie van de Bijbel, aangevuld met bewerkte versies van de Hebreeuwse Bijbel, de Koran, het boek van Mormon en boeddhistische en hindoeïstische teksten.

Lees meer over de Jefferson Bible bij Christian Post.

 

Foto: WikiMedia

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons