Helft SGP-politici wil vrouwen op de lijst

48% vindt het goede zaak als vrouwen politiek actief worden

in Christelijk Nieuws

De helft van lokale SGP-politici zou het toejuichen als ook vrouwen voortaan de SGP zouden vertegenwoordigen in gemeenteraden, provinciale staten en de Eerste en Tweede Kamer. Dat blijkt uit een peiling van het EO-programma De Vijfde Dag.

Aan het onderzoek deden 127 raadsleden, statenleden, burgemeesters en wethouders mee. 48% zou het een goede zaak zou vinden als vrouwen voortaan politiek actief zouden worden voor de SGP. “Nu wordt alleen met gezochte argumenten de Bijbel erbij gehaald om een traditie in stand te houden”, aldus een burgemeester. 15% van de politici verwacht dat er daadwerkelijk vrouwen op hun lokale kieslijst komen te staan.

Dubbelbesluit
Afgelopen maandag maakte het SGP-bestuur bekend het Algemeen Reglement van de partij te wijzigen, maar het beginselprogramma ongewijzigd te laten. Daardoor is het juridisch mogelijk voor vrouwen om politiek actief te worden voor de SGP. Een meerderheid van 79% vindt dit ‘dubbelbesluit’ een goede oplossing. 15% vindt dat het bestuur niet ver genoeg gaat en wil dat de partij ook het beginselprogramma wijzigt.

Hoofd van de vrouw
De tegenstand tegen de ontwikkelingen in de partij lijkt zeer gering. Slechts 6% vindt dat het partijbestuur met dit besluit te ver gaat. Drie politici zeggen hun lidmaatschap op te zeggen als vrouwen ook daadwerkelijk de partij zouden vertegenwoordigen. “De man is eerst geschapen en daarom het hoofd van de vrouw en treedt zodoende als bestuurder naar buiten.”, aldus een raadslid.

SGP, vrouwen en de Bijbel

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons