God van hele én gebroken noten

God ontmoeten in muziek - waar je Hem niet verwacht

in Mediatips

God ontmoeten in muziek, is voor christenen vaak heel vanzelfsprekend; of het nu in een worshipnummer is, een inspirerend lied van een gospelband of een mooi gezang. Maar zou Hij als Schepper van hemel en aarde ook buíten de christelijke muziekscene te vinden zijn?

Het EO-magazine Visie neemt de proef op de som en stelt enkele christelijke muziekkenners en de EO-community op Facebook de vraag: in welk seculiere lied heb jij iets van God ontdekt? Wat blijkt? God is niet alleen te vinden in de muziek van de kerk, maar ook in de gebroken noten daarbuiten.

In dit artikel staan de gevonden songs inclusief clip op een rijtje. Heb jij ook iets van God ontdekt in een seculier nummer? Deel het in de reacties onder dit artikel, dan voegen wij het nummer toe aan de 'Gebroken noten'-playlist op Spotify. Je kunt deze playlist aan je eigen Spotify toevoegen via deze link.

Faithless - God is a DJ
"Voor mij betekent God is a DJ heel veel. In dit nummer ervaar ik hoe God geneest door muziek: This is my church, this is where I heal my hurt. Maar vooral de frase God is a dj raakt mij. God neemt iets onvolledigs en maakt er een kunstwerk van, zoals een dj dat doet met muziek. Het liedje confronteerde me met de vraag: durf ik mezelf op Gods draaitafel te leggen? Mag Hij met mij aan de slag?"
Corjan Matsinger, teamleider Youth for Christ

Sigur Rós - Svefn-g-englar
"Muziek kan zo prachtig en ontroerend zijn. De band bij uitstek waar ik God in ervaar, is Sigur Rós. Een band uit IJsland die sferische uitgesponnen muzikale soundscapes maakt waar ik kippenvel van krijg. Opvallend is dat veel christelijke en worshipartiesten die ik door de jaren heen heb geïnterviewd ook vaak deze band als inspiratie noemen. De ruim tien minuten durende song Svefn-g-englar springt er voor mij in het bijzonder uit. Zo prachtig!"
Miranda van Holland, radiopresentator EO

Jan Smit - Als de nacht verdwijnt
"Dit lied heeft me dichterbij God gebracht, terwijl ik helemaal niet houd van Jan Smit. Ik had een wat depri dagje en nergens zin in. Toen sprak God heel duidelijk tot mijn hart en zei: En je weet hoeveel ik van je hou, heel mijn hart staat open voor jou. Het heeft mijn dag super gemaakt!"
Joyce de Groot, via Facebook

Bruce Springsteen - Devils & dust
"Muziek mag me scherpe vragen stellen. Een van de muzikanten die dat het best kan, is Bruce Springsteen. In Devils & dust, een protestlied tegen de oorlog in Irak, vraagt hij of je handelt uit geloof of uit angst. Angst, zegt hij, zal je 'Godgevulde ziel' vullen met duivels en stof. Die vraag blijf ik me stellen: drijft angst me, of liefde en vertrouwen?"
Pieter-Jan Rodenburg, redacteur Visie

U2 - Moment of surrender
"Ik ben altijd druk met mijn bedrijf. Daardoor verlies ik nog wel eens de focus op Gods wil. Dit nummer draaide ik toen ik een vlucht had op weg naar weer een klus. Tussen de wolken besefte ik dat ik onderdeel ben van een groter plan. Dat ik me van tijd tot tijd over moet geven aan onze Vader. Het zette me met beide benen op de grond, terwijl ik hoog in de lucht zat.
"
Petra Leene, via Facebook

Michael Kiwanuka - I'm Getting Ready
"Een man die ik het gun de komende tijd meer van God te ontdekken, is het Britse talent van 2012. Met I'm Getting Ready heeft hij mij in het hart geraakt. De zoeker die het uitroept naar God, zo herkenbaar. Ik ben zelf de laatste jaren meer gaan zoeken dan ooit: wat wil God en waar kan ik hem nog meer vertrouwen? En voor Michael hoop ik dat God Zijn ding doet."
Henk van Steeg, radiopresentator EO

Lenny Kravitz - Push
"In Push zingt Kravitz over zijn plannen om het echt beter aan te pakken: I'm gonna push the clouds away. Push so I can see the way. Gonna push until I find my way home. Hij beweert niet dat hij de waarheid in pacht heeft of leeft zonder fouten. Sterker nog, hij erkent ze en wil het echt beter gaan doen. Mooi hoe een man met zo’n succesvolle carrière bezig is met het beteren van zijn leven. Dat inspireert mij enorm."
Alfred van de Wege, radiopresentator EO

The Script ft. will.i.am - Hall of fame
"Een vloed aan positiviteit en motivatie dendert in dit nummer op me af. Als je gelooft, kun je de wereld veranderen. Wacht niet af, maar wijd jezelf toe. En daar sta ik gelukkig niet alleen voor: You could talk to God, go banging on his door. Dus kan ik bergen verzetten, rotsen splijten, oorlogen winnen. Cause you burn with the brightest flame."
Willem Bikker, communicatieadviseur EO

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons