God kan ook met botte scharen knippen

Blog van jongerenwerker André Maliepaard

in Geloven

Ik vertel graag de vergeten Bijbelverhalen aan jongeren én jeugdleiders. Eentje die ik graag vertel aan jeugdleiders gaat over een truc met eten. Natuurlijk mag ik het geen truc noemen – want daarmee ontheilig ik het verhaal voor de fijnproevers – maar je hebt wel gelijk de aandacht.

Ik dacht eigenlijk altijd dat de truc van het veel eten maken uit weinig voor het eerst door Jezus werd gedaan, maar Elisa deed het voor het eerst. Hij krijgt zo’n honderd eters op visite, tijdens een hongersnood. Dat laatste maakt het verhaal alleen nog maar beter. Hoe onmogelijk, kan onmogelijk worden? Het enige wat de ober op tafel kan zetten zijn een paar broden en een zakje graan. Die ober helemaal over de rooie. “Dit serveer ik niet uit, dat is veel te weinig!” Waar zeur je over tijdens een hongersnood zou je zeggen. Maar goed.

In vertrouwen op God zegt Elisa dan: “Zet het ze voor, ze zullen ervan eten en nog overhouden ook!” En hij heeft gelijk! Ze hebben genoeg en ze houden over! Met recht een wonder! Wie durfde dit een truc te noemen?!

Dit verhaal vertel ik graag aan jeugdleiders omdat ze soms – tussen ons gezegd en gezwegen – net  als die obers goede klagers zijn. Kanonnen. En.. dat moet ik er dan ook eerlijkheidshalve bij vermelden: zoals die ober misschien reden tot klagen had (feitelijk was er te weinig eten), hebben die klagende jeugdleiders dat ook wel.

Waar klagen ze dan over? De scharen zijn bot, de lijm is altijd op, het drinken wat je zorgvuldig in de kast had gezet, is opgedronken door een andere club, de TL-verlichting creëert geen relaxte sfeer voor tieners, de pannakooi is lek en de banken zakken door hun vering. Om maar een paar dingen te noemen. Kortom, te weinig ‘broden’ om hun werk goed te kunnen doen.

Dan wil ik een Elisa zijn en ze bemoedigen door tegen ze zeggen: “Zet het ze voor, want dit zegt de Heer: ze zullen ervan eten en nog overhouden ook!” God is zoveel groter dan onze beperkte middelen. Laat Hem onderdeel worden van je botte scharen, je lekke kooi en je met TL verlichte honk. Met Hem erbij is het genoeg, ga je over houden. Dus haal Hem erbij!

Auteur: André Maliepaard

Factchecking: tweede boek van Koningen, het vierde hoofdstuk, vers 42 tot 44. Over de hongersnood lees je in vers 38 van dit hoofdstuk.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons