Fransiscanen willen 'vriendelijker gezicht' kerk

"Kerk is toch leuker dan wat er zoal te zien en te horen is?''

in Christelijk Nieuws

De franciscanen in Nederland willen een ,,vriendelijker gezicht'' van de Rooms-Katholieke Kerk laten zien. Veel minderbroeders komen mensen tegen die afhaken vanwege het 'verkillend klimaat' in de kerk waar de regeltjes steeds belangrijker worden.

De franciscanen willen het tij keren door zelf het goede voorbeeld te geven, maakte provinciaal (voorman) Jan van Eijnden zaterdag duidelijk in RKK Kruispunt Radio. Veel franciscanen hebben contact met mensen die vinden dat het er in de kerk ,,rigoristisch, kil en koud'' aan toegaat en dat de nadruk steeds meer komt te liggen op wat hoort en niet hoort. Dat kan, misschien ook ongewild, tot uitsluiting leiden. ,,Kerkmensen die met franciscanen in aanraking komen, mogen nooit het gevoel krijgen dat ze uitgesloten worden'', zei Van Eijnden.

Goede voorbeeld
Hij maakt zich zorgen over de vele incidenten waarbij de kerk negatief in het nieuws is, al is dat in bepaalde zaken terecht, zoals bij seksueel misbruik. ,,Maar de kerk is toch leuker dan wat er zoal te zien en te horen is?'', aldus de provinciaal. De franciscanen hebben niet direct een oplossing om de kerk een vriendelijker gezicht te geven. Maar ze hopen dat hun eigen inzet voor een 'menslievend, oprecht, authentiek' gezicht ook anderen zal aanzetten tot verandering.

Van Eijnden benadrukte dat de oproep van de franciscanen niet bedoeld is om oppositie te voeren. ,,We gaan geen kerkje in de kerk maken'', zei hij.


Fransiscanen
De franciscanen vormen een orde die bestaat uit volgelingen van Franciscus van Assisi. Het belangrijkste beginsel van de orde is een leven in armoede en het werken voor minderbedeelden.

 

Bron: ANP
Afbeelding: Kerknet Putten

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons