FILMBLOG | Christelijker kan Hollywood het niet maken

Gods genade ingrijpend vertolkt in 'Les Misérables'

Grace / It's a name for a girl / It's also a thought that / Changed the world

Die song van U2 ging door me heen toen ik de bioscoop uitliep. Ik kan me geen studiofilm herinneren die Gods genade zo ingrijpend vertolkt als Les Misérables en die het christelijk geloof zo centraal zet. Ik heb het boek nooit gelezen, de musical nooit gezien. Deze film was mijn eerste kennismaking met het klassieke verhaal van Victor Hugo. Les Misérables is in de VS aan het staartje van het afgelopen jaar uitgebracht zodat hij nog kan meedingen naar de Oscar voor Beste Film van 2012. En als ik mocht stemmen, dan wist ik het. Dit is de mooiste film van het jaar.

 

En ja, het is een musical. Het is passend, het maakt het verhaal nog meeslepender. Muziek raakt snaren waar woorden niet kunnen komen. Ik vergat totaal dat ik eigenlijk helemaal niet van musicals houd.

 

Slaaf van de wet
Het verhaal gaat over Frankrijks armen, 'les misérables' van de eerste helft van de 19e eeuw en speelt tegen een achtergrond van klassenstrijd en een smeulende revolutie. De hoofdpersoon is Jean Valjean, een slaaf van de wet – letterlijk: 20 jaar zware dwangarbeid voor het stelen van een stuk brood heeft van hem een bitter en woedend mens gemaakt. Wanneer hij voorwaardelijk vrijkomt, negeert hij zijn maandelijkse meldingsplicht en slaat op de vlucht.

Nieuw mens
Tijdens zijn vlucht besteelt hij een bisschop die hem onderdak verleent. Maar de overrompelende reactie van de bisschop confronteert Valjean met de liefde van God. Dat verandert Valjean volkomen. Hij wordt een nieuw mens en begint onder een schuilnaam een nieuw leven. En wat voor een leven. De genade die hem bewezen is, gaat nu ook van hem uit; Gods liefde als steeds wijdere kringen in het water. Valjean die gered is, helpt nu anderen, zelfs met gevaar voor eigen leven.

Lintje
Maar de voortvluchtige Valjean heeft een achtervolger genaamd Javert die niet in verandering gelooft. Javert is een wetsdienaar, een man van zijn woord, een zuil van de samenleving. Je zou Javert een lintje geven. Hij heeft zichzelf uit de armoede omhoog gevochten en gelooft heilig in de wet en in recht. Iedereen krijgt wat hij verdient en overtreders moeten boeten. Aan genade en vergeving heeft hij geen boodschap.

Javert bidt ook tot God. Hij staat aan de goede kant en daar is hij trots op. Tot hemzelf op een dag genade wordt bewezen en daarmee is Javert opeens zijn oude zekerheden kwijt. Hij is plotsklaps reddeloos, radeloos: zonder zijn oude identiteit is hij niets.

Verloren
Twee mannen die allebei met genade worden geconfronteerd. Maar de één leeft voort en de ander niet.

Het is net het verhaal over de verloren zoon. Ik dacht altijd dat de jongste broer de verloren zoon was. Maar ik vergat daarbij het eind van Jesus' gelijkenis, over de oudste broer. Wie van de twee is nu echt verloren?

 

 

Auteur: Geert Heetebrij

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons