Egyptische christenen vieren kerst met angst voor de toekomst

in Christelijk Nieuws

De koptische christenen in Egypte vierden gisteren hun eerste kerstmis na de verkiezing van een islamitische president en de goedkeuring van een nieuwe grondwet die volgens sommige Egyptenaren een islamitische inslag heeft. Christenen in Egypte vrezen verdere marginalisatie van hun rechten.

Orthodoxe kerstmis
Christenen verzamelden zich zondag op de vooravond van het orthodoxe kerstmis in de belangrijkste kathedraal van Caïro. De nieuwe paus Tawadros II ging de mis voor. 

Conflicten tussen moslims en christenen
Koptische christenen zijn in Egypte een minderheid. Zo’n 10% van de 85 miljoen Egyptenaren is kopt. Ten tijde van de vorige president Mubarak braken er af en toe conflicten uit tussen moslims en christenen over het bouwen van kerken, geschillen over land of door liefdesaffaires tussen moslims en christenen. 

Sektarisch geweld en aanvallen op kerken
Na de verdrijving van Mubarak in 2011 nam het sektarisch geweld en de aanvallen op kerken toe. In oktober 2011 werd een demonstratie van duizenden koptische christenen met geweld door de militaire leiders onderdrukt waardoor er 26 mensen om het leven kwamen. 

Strijd voor politieke en religieuze rechten
“Het geweld is inmiddels afgenomen, en 2012 werd gekenmerkt door de strijd voor politieke en religieuze rechten”, zo zegt Hossam Bahgat, de directeur van het ‘Egyptisch initiatief voor persoonlijke rechten’. Youssef Sidhom, de redacteur van Watani, de belangrijkste Koptische krant van Egypte, beaamt dit: “christenen zijn bezorgd dat de nieuwe wetgeving hun manier van leven, hun vrijheid van godsdienst en hun vrijheid van meningsuiting zal beperken”. 

Bidden voor een beter Egypte
Amir Ramzy, een koptische christen en rechter van een rechtbank in Caïro zei dat kerst de Egyptische christenen de kans biedt om zich te bezinnen en te bidden voor een “beter Egypte”. 

Gebeurtenissen brengen christenen dichter bij God
Volgens Verna Ghayes, een 21-jarige geneeskundestudent, brengen de gebeurtenissen in Egypte, de christenen dichter bij God. “Christenen kwamen dichter bij God, ze begonnen meer te bidden en te geloven dat alleen God hen kan helpen. Voor mij is dat een goede zaak, alles is volgens Gods plan”. 

 

 

Bron: AP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons