'Dominee-moord' voor de rechter

Heeft de ene dominee de andere dominee vermoord?

in Christelijk Nieuws

De rechtbank in Arnhem begint vrijdagmorgen aan de strafzaak tegen de dominee uit het Gelderse Ubbergen die eind september vorig jaar zijn man, eveneens dominee, doodde. Het Openbaar Ministerie verdenkt de dominee van moord dan wel doodslag, aldus een woordvoerster.

De verdachte belde 's nachts zelf de politie. Die trof de dominee van de kerkelijke gemeente Landwijk aan met hoofdletsel en liggend in een plas bloed. De man was toen al dood. De verdachte heeft bekend dat hij de dader is.

De omgebrachte dominee was predikant van de hervormde gemeente Landwijk in de regio Nijmegen. De verdachte dominee bekleedde die functie eerder, maar werkte nu in ziekenhuizen.

De zaak heeft de gemeente en het dorp waar beide mannen woonden, hevig geschokt. In rouwadvertenties en tijdens de uitvaart van de vermoorde dominee werd opgeroepen mededogen te hebben met de dader, die net als zijn partner zeer geliefd was.

De rechtbank gaat de zaak vrijdag aanhouden, omdat het persoonlijkheidsonderzoek van de verdachte nog niet is afgerond.

De Vijfde Dag maakte een reportage over de hervormde gemeente Landwijk, nadat juist bekend was geworden dat het slachtoffer was omgekomen.

UPDATE 12:15
De 55-jarige ziekenhuispastor Frank J. uit Ubbergen die wordt verdacht van moord of doodslag op zijn 56-jarige levenspartner en tevens dominee Dick Piersma, doodde zijn echtgenoot met een bijl. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM), dat deze beschuldiging vrijdag uitsprak tijdens een eerste zitting tegen de ziekenhuispastor.

De 55-jarige verdachte zit vast in een psychiatrisch gevangeniscentrum en is inmiddels onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

Het politieonderzoek in de zaak is klaar. Er wordt nog gewacht op onderzoeksresultaten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) over sporen op de steel van de gebruikte bijl en over bloedspetters op het T-shirt van de verdachte en op het plafond boven hun bed. Ook moet het PBC nog een rapport schrijven over de geestestoestand van de man.
De zaak is vrijdag aangehouden en gaat verder op 29 maart.

Bron: ANP
Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons