Christelijke zorg vecht voor bestaan

in Christelijk Nieuws

Christelijke zorgaanbieders moeten vechten voor hun voortbestaan nu gemeenten steeds meer zorgtaken krijgen. Dat meldt het Nederlands Dagblad. Daarom wordt er achter de schermen volop gewerkt aan het smeden van samenwerkingsverbanden, om straks een zichtbare speler te blijven én het aanbod van christelijke zorg te blijven garanderen.

Dat zeggen bestuurders van Eleos, SGJ, Lelie Zorggroep en Trias Jeugdhulp. "In 2015 moeten nieuwe verbanden gesmeed zijn", zegt Johan van der Ham, bestuursvoorzitter van de Lelie Zorggroep (een al bestaand samenwerkingsverband van vijf christelijke zorgaanbieders). "Als christelijke partijen hun slag dan nog niet geslagen hebben, zullen ze verdwijnen in het geweld van grote seculiere aanbieders. Wie niet samenwerkt, breekt af wat in de afgelopen jaren is opgebouwd."

Vangnet
Tegelijk met de overdracht van zorgtaken naar gemeenten moet er fors bezuinigd worden en zullen gemeenten eerder voor de goedkoopste aanbieder kiezen. Kunnen christelijke zorgaanbieders de concurrentiestrijd aan? Eleos-bestuurder Honkoop verwacht van wel. "Ons grote voordeel is dat we kunnen samenwerken met kerken. Wij kunnen cliënten eerder uit de zorg ontslaan, omdat we weten dat er een goed psychosociaal vangnet is."

Lees ook: Nederlands DagbladTip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons