BLOG | Wij willen 'free wifi' in de kerk!

Blog van jongerenwerker André Maliepaard

in Christelijk Nieuws

‘Jongeren willen niet zijn op een plek waar ze geen toegang hebben tot internet’. Mijn ogen dwalen van mijn boek over de laatste trends onder jongeren af naar mijn laptop die open voor me staat. Een droge toon heeft mij net verteld dat er mail binnen is. Ik open en lees. Het is een bericht van de beheerder van ons netwerk in de kerk.

‘Op veler verzoek ga ik vanmiddag het wachtwoord van het draadloze netwerk veranderen. Het wachtwoord: ‘Een zaai-er ging uit om te zaai-en,’ wordt dan veranderd. Er zijn teveel mensen die gebruik maken van het netwerk. Het wachtwoord is inmiddels een publiek geheim onder jongeren, die er onder de dienst veelvuldig gebruik van maakten. Het verzoek van de commissie van beheer is terughoudend om te gaan met het verstrekken van het nieuwe wachtwoord aan derden.’

Ik kijk weer naar mijn boek: ‘Jongeren willen niet zijn op een plek waar ze geen toegang hebben tot internet’. Ik hoor mezelf zoiets zeggen als ‘sterke actie’ en vraag mezelf af: Moeten we niet juist het wachtwoord vrij geven? Free wifi in de kerk! In gedachten heb ik de spandoeken al gemaakt.

Een paar weken geleden mocht ik voorgaan in onze ochtenddiensten en had voor de gelegenheid een stropdas omgeknoopt. Als jeugdwerker is dat natuurlijk vragen om problemen. Vanaf de galerij was ik op de foto gezet en thuisgekomen ontdekte ik dat het op Facebook voor opschudding had gezorgd. Allemaal via het draadloze netwerk van de kerk. Wacht.. ik geef de commissie van beheer gelijk: een nieuw wachtwoord!

Niet lang daarna zie ik hoe een oudere uit onze kerk een jongere aanspreekt op het ‘spelen met zijn mobiel tijdens het Bijbellezen’. Als vervolgens de jongen laat zien dat hij mee aan het lezen is via zijn smartphone weet de oudere even niet zo goed hoe hij moet reageren. Zo doet de nieuwe generatie dat dus. Ik verander mijn standpunt, ik zeg: free wifi!

Je kunt je afvragen wat dit te maken heeft met het doorgeven van het geloof. Zo’n draadloos netwerk. Leidt dat niet teveel af? Of stimuleert het ook? Als jongeren direct willen reflecteren via sociale media op wat ze meemaken, moeten wij dat dan mogelijk maken? Of moeten we ze leren ook af en toe offline te leven. Lastige vragen. Ik neig naar het eerste, met een vleugje van het tweede.

Gelukkig werkt het 3G netwerk in onze kerk ook erg goed…

Auteur: André Maliepaard

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons