BLOG | Wie draagt er heilige boxershorts?

Blog van jongerenwerker André Maliepaard

in Geloven

Ik vertel graag de vergeten verhalen uit de bijbel aan jongeren én jeugdleiders. Het verhaal wat ik graag aan jongeren vertel gaat over de boxershort. God heeft die namelijk bedacht. In de bijbel staat de boxershort omschreven! Niet?! Ja ècht! Niet waar?! Serieus, geloof me nou maar… Zo kan het maar zo zijn dat ik aan het begin van mijn praatje in een jeugddienst ineens zeg:

‘Euhm, misschien een beetje gekke vraag, ik hoef hem niet te zien, ik ga jullie op je woord geloven, al is dat bij sommige van jullie bijna niet niet te zien, maar… wie heeft een boxershort aangetrokken naar de kerk vandaag?!’ Meestal is dat dan een beetje stil en is er één iemand op de achterste rij  die zijn vinger op steekt. Je kent ze wel, die nooit geïnteresseerd lijken, met sjaaltje om, jas nog aan, petje op èn dus een boxershort aan. Maar … dat hadden jij en ik natuurlijk allang gezien.

En dan feliciteer ik hem met de woorden: ‘in ieder geval één iemand die nog een beetje op de hoogte is van de kledingvoorschriften die God gegeven heeft voor als je naar de kerk gaat.’ In de bijbel staat namelijk  een fragment waarin staat dat priesters dienst moeten doen in de tempel en daarbij een linnen broek moeten dragen die hun geslachtsdelen bedekken; ze moeten van de heupen tot op de dijen reiken. Nou een betere omschrijving van een boxershort is niet te vinden.

Na één van de keren dat ik dit had gezegd kreeg ik een uitleg opgestuurd van de geheime code die ‘sagging’ zou hebben. Sagging is het laag hangen van je broek, zodat je onderbroek geheel of gedeeltelijk zichtbaar is. Het zou ontstaan zijn in de Amerikaanse gevangenis, omdat ze geen riem mochten dragen, maar later een code zijn om aan te geven of je seks wilde hebben of homoseksueel was. Dus hoe kon ik het iets van God noemen?

Toch wel bijzonder hoe we iets wat God juist bedacht heeft om ons vrij te maken, iets wordt waardoor we elkaar gaan veroordelen. Als een priester dienst deed in de tempel en de trap op moest lopen om te offeren, dan kon je onder zijn jurk kijken. De bedoeling was dan dat je een door God bedachte heilige boxershort zag.

Volgens mij tijd voor sagging Sunday! Ik zeg zondag 3 februari. En dan gaan we erover twitteren met de #SaggingSunday. Laten we niet onheilig noemen, wat God heilig noemt…

Factchecken: Boek Exodus, hoofdstuk 28, vers 42 en 43. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons