BLOG | Wachtwoord: 'Alleen door Jezus zul je leven!'

André Maliepaard blogt over zijn ervaringen als jongerenwerker.

in Christelijk Nieuws

‘Tien kilometer in 51 minuten en drie seconden.. laptime vijf minuten en..’ Bruut onderbreekt mijn ringtone mijn update via het oortje in mijn rechteroor. Ik ben aan het hardlopen in the middle of nowhere. Ik word gebeld door een prominent kerklid die een landelijke vergadering heeft gepland in ons kerkgebouw. Je begrijpt. Belangrijk, belangrijk, belangrijk. Hij is op zoek naar het internetwachtwoord. De koster heeft gezegd dat ik die heb. De vergadering kan niet door als hij niet op internet kan.

Sinds de systeembeheerder dat wachtwoord heeft veranderd (zie vorige blog) krijg ik de hele tijd dit soort telefoontjes. Een clubleider. Een catecheet. De bandleider. Maar ik heb met mijn hand op mijn hart beloofd het niet door te geven, dus dat levert elke keer een dilemma op.

Drie jongens uit mijn gemeente, lopen al weken te vissen naar het wachtwoord. Laat ik ze even voorstellen, misschien ga ik vaker over ze schijven. Daar hebben we: Bart, ook wel kaashero genoemd. tja.. dat is een verhaal apart. Mart, met de veelzeggende bijnaam: Nadal en daar is Wilrik-ik-speel-mijn-iPod-stuk-Wilrik*. Maar ik mag het ze dus niet geven. Dan gaan er hele erge dingen met mij gebeuren namelijk. Tenminste dat maak ik ze wijs en zij geloven mij op mijn woord natuurlijk.

Dus tijdens het hardlopen midden tussen de weilanden, word ik gebeld. Dat prominente gemeentelid aan de lijn vraagt me naar het wachtwoord. Ook aan hem leg ik uit dat er hele erge dingen met mij gebeuren als ik het doorgeef. Maar het prominente gemeentelid overtuigt mij dat hij het echt nodig heeft en dat ik het wel overleef. Dus ik besluit het te geven. Even tussen ons, het wachtwoord is een redelijk evangeliserende zin. Het is iets in de trant van: Alleen door Jezus zul je leven! (uitroepteken moet erbij)

Dus ik zeg in mijn microfoontje: Alleen door Jezus zul je leven uitroepteken. Alleen kan de prominente kerkganger mij niet direct goed verstaan. Dus roep ik nu: Alleen door Jezus zul je leven uitroepteken! Weer onverstaanbaar, omdat er toch wat veel wind staat – ik ben natuurlijk niet stil gaan staan, gewoon doorgehold – schreeuw ik inmiddels: ALLEEN DOOR JEZUS ZUL JE LEVEN UIT-ROEP-TEKEN!

Dat moet best een gek tafereel geweest zijn om te aanschouwen, bedenk ik me als ik verder ren. En… als ik de gezichten moet geloven van de drie wegwerkers die ik even over het hoofd had gezien… Gloep. Als ik dat zo los roep tegen die wegwerkers slaat dat nergens op misschien, als ik dat vanuit het leven wat ik deel met Bart, Mart en Wilrik roep, hoop ik dat het een plekje diep van binnen krijgt. Zal ik ze het wachtwoord maar gewoon geven? 

Auteur: André Maliepaard

* Op uitdrukkelijk verzoek van de jongens heb ik hun echte namen gebruikt in deze column. 

Headerfoto komt van Floris' blog

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons