BLOG | Waarom een koningshuis?

Blog van Reinier Sonneveld

Een klein deel van de Nederlanders is republikein en vindt dat het koningshuis moet worden opgeheven. Valt daar wat voor te zeggen? Want waarvoor dient een koningshuis eigenlijk?

 Er lijkt een soort regel te zijn: hoe gereformeerder, hoe koningsgezinder. Niet voor niets heeft de SGP oranje als huiskleur. Je kunt in die kringen bloedserieus een SGP-er horen beweren als: “God, vaderland en Oranje is een onlosmakelijke drie-eenheid. Wie afglijdt van dat beginsel, is onbevoegd nog de naam SGP te dragen.”

Onttroning

Als theoloog knipper ik dan lang met mijn ogen. Zegt die man dat echt? Vooral die term ‘drie-eenheid’ is ongemakkelijk en voelt bijna blasfemisch. Het raakt precies waarom de Bijbel zo negatief is over een koningshuis: wie een koning aanstelt, zo staat er, onttroont God. (1 Samuel 8:6-9)

Je moet aardig goochelen om daar nog iets koningsgezinds uit te halen.

Ik snap ook weinig van dat geflirt met het ‘vaderland’. Juist SGP-ers weten toch dat hier ons vaderland niet is? (Hebreeën 11:13-16)

Er is geen bevolkingsgroep waar de hemel zo centraal staat – en die tegelijk zo nationalistisch is. Kan iemand me dat uitleggen?

Superoma

Uit de Bijbel kunnen ze het niet hebben. Is het dan omdat het streng-gereformeerde zo’n mannelijke religie is, dat er behoefte is aan iets vrouwelijks? Heeft Beatrix voor reformatorischen sociologisch gezien de functie van Maria voor katholieken? Dan zou de koningsgezindheid vanaf de komende 30 april moeten kelderen. Mocht dat gebeuren, dan zit er wat in deze verklaring.

Het streng-gereformeerde is ook een heel collectieve religie, met een sterk gevoel voor sociale banden. Als dat een verklaring is voor hun koningsgezindheid, bekleedt Beatrix sociologisch de rol van matriarch. De oude wijze oma. Die blijf je altijd respecteren.

Republikeinen

Hoewel de Bijbel een koningshuis dus stevig wantrouwt, ben ik zelf geen republikein. Vooral, eerlijk gezegd, omdat republikeinen chagrijnige oude mannen zijn. Inderdaad, chagrijnige oude mánnen. En bovendien hoogopgeleid, rijk en areligieus. Je vindt wel een verdwaalde vriendelijke dame (Femke Halsema) maar dat is een uitzondering.

Hoe kan het dat de republikein zo’n herkenbaar signalement heeft? Ik vermoed omdat zij het meest te verliezen hebben bij een koning(in). Zo’n functie zit hen in de weg. Zij of hij zit op de stoel waar zij willen zitten. Zij willen onze opa (en soms oma) zijn. Een koning(in) zit hun machtsdrang in de weg.

Daarom ben ik blij dat er een koningshuis is. Dat biedt een beetje tegenwicht tegen het chagrijn van de gemiddelde republikeinse eliteman. Heeft die tenminste niet alles voor het zeggen in dit land.

Ramsey Nasr

Ramsey Nasr, tot vandaag dichter des vaderlands, schreef afgelopen dinsdagochtend een prachtig gedicht over Beatrix. Halverwege legt hij haar dit in de mond:

‘wij wilden een slagregen zijn voor onze geliefden, fluisterdauw uitspreiden

over de doden, de jaren alleen wilden wij breken met koele wintervuisten

groene duinen verflensen met zonlicht, kortom: wat mensen doen, wij wilden

kinderen, ouders, een man wilden wij, maar ze werden windstil rondom ons.’

Nasr verwoordt wat ik voel bij Beatrix. Ze is een beetje familie. Ze maakt mee wat wij allemaal meemaken. Ze is een restje fatsoen in een wereld die schreeuwt en blèrt. Ze biedt me iemand op tegenop te kijken. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons