BLOG | Val op, leef simpel!

Je leven simpel houden is niet simpel

in Geloven

Christenen vallen niet op, was de pijnlijke uitkomst van een groot EO-onderzoek eind vorig jaar. Het zijn net mensen. Met twee auto’s, twee banen, een vakantie naar Frankrijk en een IKEA-interieur. Hier in het westen zijn ze zo westers als wat. Bezweken voor de verleiding van welvaart en rijkdom. Nog niet gekomen tot het inzicht dat de Noordpoolreiziger Richard Byrd optekende in zijn dagboek: “Ik begin te leren dat een mens een leven met diepgang kan leiden zonder spullen.”

Het westerse leven, met al zijn welvaart en rijkdom, is een complex leven. Er kan veel en er moet veel. Er stromen bergen informatie je huis binnen en via de reclame ga je denken dat je van alles nodig hebt. Je leven simpel houden is niet simpel! En dat terwijl God de mens als eenvoudig schepsel gemaakt heeft, zegt Prediker, ‘maar hij heeft talloze gedachtenspinsels.’

Geen voorraadschuren
De Bijbel heeft het over een onverdeeld hart (psalm 86). Een standvastige geest (psalm 51). Jezus wil het steeds duidelijk maken: je kunt geen twee heren dienen! Je hoeft geen voorraadschuren aan te leggen. Je huis hoeft geen opslagplaats te worden van spullen. En je agenda hoeft niet vol te staan met allerlei afspraken. Jezus roept op tot een vreugdevol leven, vrij van zorgen om bezit.

Henoch
Als je je niet langer meer laat leiden door anderen, door bezorgdheid, door vage schuldgevoelens, door ongeschreven regels, opgelegde eisen en verwachtingen, wandel je als Henoch, met je voeten op de aarde, maar met je hoofd in de hemel. En dan val je op, dat kan niet anders. Dan wijk je af, zet je aan het denken en roep je zonder woorden op tot navolging.

Rijke westen
Maar wat is het moeilijk, christen zijn in het rijke westen. Het is de kunst om je te richten op één ding. Of liever op één Persoon. Dan wordt het makkelijker om die stroom informatie te selecteren. En om die onnodige spullen uit je huis te houden. En je agenda overzichtelijk. Dat vraagt overgave, moed en lef, maar toch is het de moeite waard om het te proberen. Want wat kan je gebeuren? Wie is beter te vertrouwen dan onze God die weet wat je nodig hebt?

Auteur: Theanne Boer

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons