BLOG | Hoe is het met je hart?

Tjitske Volkerink blogt in de maand van de Spiritualiteit

in Geloven

Er is geen tegenstelling tussen zelf doen en Gods werk door ons heen. Er is geen tegenstelling tussen richten op God en bij jezelf voelen wat er gebeurt. Althans, er hoeft geen tegenstelling te zijn. Wij creëren die vaak door wat we doen of door de woorden die we gebruiken. Het zit ook diep in mij. Leven met veel woorden en acties. Leven vanuit die tegenstelling, omdat ik dat niet meer wil, heb ik de stilte ontdekt.

Wat betekenen al die woorden echt?
Je hebt mooie of lieve woorden, Bijbelwoorden, wijze woorden van mensen gelovig of andersgelovig. Soms denk ik wat betekenen al die woorden echt? Soms overspoelen woorden me en verliezen ze hun betekenis. Soms zeggen mooie woorden juist het tegenovergestelde, intuïtief hoor ik wat anders dan de woorden die gesproken worden. En soms spreken woorden de handelingen tegen. Dat geeft verwarring. Soms is het humor en soms is dat pijnlijk, want er is een wereld achter de woorden. Een onuitgesproken wereld van geweld, leegte of pijn en dat is niet wezensvreemd, maar het is juist menselijk. Het mooie is dat daartegenover spiritualiteit gedefinieerd wordt als de manier waarop mensen omgevormd worden in contact met het Goddelijke. En daar verlang ik naar!

Verlangen naar woorden, betekenis en zin
Het RD schreef in het hoofdredactioneel commentaar op de Maand van de Spiritualiteit aan haar achterban de waarschuwing: “Ook met een veelheid van degelijk klinkende woorden kan het Woord tot zwijgen gebracht worden.” Verlangen naar woorden, naar betekenis, naar zin, naar Gods scheppingskracht, zijn herscheppende opstandingskracht in mijn leven. Waar vind ik die? Christelijke spiritualiteit begint met dat verlangen zegt Victor van Heusden, de oprichter van retraitecentrum “De spil”. De Spil was ook aanwezig op De dag van de christelijke spiritualiteit, omdat daar mensen en organisaties bij elkaar waren die iets aanbieden wat de zoekende mens verder kan helpen op deze pelgrimage. De zoektocht hoe dat geheimenis in jouw in mijn leven werkelijkheid kan worden

God die liefdevol aan me vraagt hoe het echt met me is! Daar word ik stil van
Ik heb een drive om datgene door te geven, wat ik zelf ontdekt heb. Plekken en mensen waar ik voel dat het echte Leven en de echte Liefde stromen. Ik kan het niet helpen, ik word enthousiast en voordat ik het helemaal zelf heb ontdekt ben ik alweer aan het organiseren; een avond, een workshop, concert of event samen met en voor anderen die ook zoeken naar meer. Op dit moment zit ik middenin een serie van avonden over stilte. Afgelopen weekend was de eerste stilteavond van de Stiltetour met Ronald Koops en Mirjam van der Vegt. De avond begon met twee liederen door elkaar: Herman van Veen’s lied: ‘Opzij, opzij opzij’… en de tegenstem “Lieveling hoe gaat het met je hart?” De stem van God!?  In ieder geval een prachtige samenzang tussen Ronald en Mirjam, want dit is zo herkenbaar voor mij. In mijn volle leven waarin ik moet werken, plannen, praten, mailen, schakelen tussen rollen, beslissingen nemen etc. is dat de bottomline: “Hoe is het met je hart?” Ik vind het een geweldige bemoediging, God die liefdevol vraagt hoe het echt met me is! Daar word ik stil van.

Hoe eenvoudig kan spiritualiteit zijn?
Ik mag ontdekken dat er geen tegenstelling is tussen zo bezig zijn en verstilling. De manier waarop ik doe-wat-ik-doe maakt het verschil. Met een christelijke term heet dat ‘wandelen in je bestemming’. Het leuke aan het woord ‘wandelen’ is, dat het een actie is en tegelijk ook ontspannend. Wandelen in je bestemming is een metafoor, sinds kort wandel ik ook letterlijk. Dat doe ik samen met een vriendin. ‘s Avonds soms heel laat wandelen we door de straten en wijken van mijn woonplaats. We wandelen, praten, luchten ons hart, bidden soms en lopen hele einden. Heel praktisch helpt dat om al de indrukken die ik opdoe op een werkdag kwijt te raken en dat er ruimte ontstaat. Alsof mijn hoofd de achterstallige rommel opruimt. “Even uitwaaien” zeiden mijn ouders vroeger bij de traditionele zondagmiddag wandeling. Hoe eenvoudig kan spiritualiteit zijn?

 

Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons