BLOG | “Hij haalt uit. Vol in m’n gezicht.”

Matthijs Vlaardingerbroek blogt over zijn missionaire blauwe oog

Een paar jaar geleden raakte ik betrokken bij een kinderdisco die in de buurt werd georganiseerd. Mij was gevraagd een beetje de politieagent te spelen. Op een gegeven moment ontstaat er buiten een ruzie. Ik ken de twee jongens en haal ze uit elkaar. Op het moment dat ik een van de jongens loslaat, haalt hij uit. Vol in m’n gezicht.

Alle omstanders beginnen te joelen. Er is geen volwassene te bekennen. Als ik me omdraai om weg te lopen, schopt diezelfde jongen mij in mijn rug. Gelukkig trekken anderen hem weg. Ik loop naar hem toe om te vragen of we het niet kunnen goedmaken. Hij grijpt deze kans aan door keihard tegen m’n knie te schoppen. Ik ben toen maar naar huis gegaan.

In elkaar geslagen
Het verhaal gaat verder. Het nieuws van dit voorval verspreidt zich als een lopend vuurtje door de wijk: "De meester is in elkaar geslagen!" De volgende dag zie ik de jongen staan – met twee vrienden. “We maken je af!” roepen ze. Ik zeg hem dat ik het eigenlijk heel erg zielig voor hem vind. “Iedereen in de wijk kan wel karate, maar het eerste wat je moet leren, is jezelf beheersen.” “U had hem helemaal in elkaar kunnen slaan als u dat had gewild,” reageert één van de jongens.

Als ik dat gedaan had, was ik besprongen door de hele groep. Ik ben trouwens ook geen vechter. Ik vertel hem dat ik een man van vergeving ben omdat ik dit van Jezus heb geleerd. Ik heb hen vervolgens over het Evangelie verteld. Ook dit ging de wijk door. Er komen volwassenen naar me toe die vragen wat er gebeurd is. Waarom ik niet heb teruggeslagen.  Geweldige kansen om over Jezus te vertellen.

Dreun
Een maand later is er weer disco. Een grote portier kent mijn verhaal van de vechtpartij en vraagt me wie de jongen is. Ik wijs hem aan. “Let maar eens op,” zegt hij terwijl hij op de jongen afloopt. Hij geeft hem een enorme dreun op zijn oog. “Kijk, zo los je dat op in deze wijk,” zegt hij.

Zelf blijf ik geloven dat de kracht ligt in het belichamen van het Evangelie.

Auteur: Matthijs Vlaardingerbroek

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons