BLOG | Christendom passé in Nederland?

Reinier Sonneveld: valt de kerk nog te redden?

De kerk loopt snel leeg in Nederland. Eergisteren werd er een congres gehouden in het EO-gebouw over de vraag hoe je je moet opstellen: terugtrekken binnen de veilige kerkmuren of juist naar buiten? Daar was ook een boel onzin te horen.

Het is leuk gesprekken af te luisteren. Zo hoorde ik eens twee Marokkanen in de trein praten over hoeveel Marokkanen er nu zijn in Nederland. "Drie, vier miljoen," dachten ze. Als je in sommige wijken in de grote steden woont, voelt dat misschien inderdaad wel zo.

Wat denk jij? Hoeveel Marokkanen zijn er in Nederland?

Het goede antwoord is 342.000. Dat is 2 procent. Het totaal aantal moslims in ons land is 5 procent. Het zal door geboortes groeien tot 8 procent en daarna geleidelijk afnemen (want ook moslims krijgen steeds minder kinderen). Dat is niet wat ik een ‘tsunami’ noem. Dat is een vriendelijk golfje.

Hoeveel christenen?
In de media, in kerken, op congressen in EO-gebouwen – daar hoor je ook allerlei schattingen. Bijvoorbeeld over hoeveel christenen er nou zijn in Nederland. Wat zou jij schatten? Hoeveel procent is het ongeveer?

“Het christendom in het westen is echt passé,” treurt de één (Willem-Maarten Dekker). En je denkt: oei, dat gaat helemaal mis met die arme kerk – dat zijn nog een paar bibberende bejaarden in een hoekje…

“God breekt nu niets af, Hij bouwt juist op!” roept de ander (Ilona Paauwe). En je denkt: oh, zou er een opwekking gaande zijn, waar ik nog niet van gehoord heb? Waar kan ik intekenen?

Context
Omdat ik zelf ooit naar de kerk terugkrabbelde heb ik een soort natuurlijke neiging voor de houding van Paauwe. Maar ik merk dat zij en Dekker allebei nogal vanuit hun eigen specifieke context conclusies trekken over heel Nederland. Net als die twee Marokkanen in de trein eigenlijk.

Ik bedoel, Dekker is predikant in een Hervormde Kerk. Het boeit me al dat deze kerk zich nog hervormd noemt en niet gewoon PKN. Hoe belangrijk zijn naampjes hier? En als dat naampje al een ding kan zijn, wat kun je dan nog verwachten wat deze groep ooit durft te veranderen, als dat wellicht bekeringen zou kunnen opleveren? En dan is Dekker nog van een zekere generatie. Statistisch gezien zal zeker de helft van zijn vrienden en familieleden de kerk hebben verlaten. Natuurlijk heeft hij het gevoel dat de kerk een zinkend schip is.

Paauwe is een heel ander geval. Zij hoort bij een kerk die inderdaad booming is. Maar, laten we eerlijk zijn, de Doorbrekers groeit vooral omdat ze ‘eten’ van de kerkjes in de omgeving, die daardoor alleen maar nog sneller krimpen. Megakerken, ook in Nederland, zijn megaslurpers. Ik geloof graag dat God opbouwt, maar erken dan in elk geval dat Hij dat doet met de stenen van de ruïnes elders.

De feiten
Dan nu de feiten. Zoveel procent van de Nederlanders komt minstens één keer per maand in de kerk, verdeeld op leeftijd:

75-plus – 33%
65-74 – 25%
55-64 – 17%
45-54 – 15%
35-44 – 13%
25-34 – 13%
18-24 – 13%

Bodem
Zoals je ziet, jongeren gaan veel minder dan de ouderen. Maar, heel interessant, bij de onderste drie leeftijdscategorieën (alles onder de 44) blijft het stabiel hangen op 13 procent. Dat betekent dat de neergang van de kerk immens is geweest, maar ook dat we de bodem hebben bereikt.

De komende tijd zullen ook die hogere leeftijden naar die 13 procent zakken, misschien wordt het in totaal nog 12 of 11 procent, maar dat is het dan voorlopig. Het ergste hebben we gehad. Het christendom is dus allerminst ‘passé’. Maar inderdaad, ik zie ook nog niet veel ‘opbouw’.

Opbouw of passé?
Wat denk jij? Waar zie je opbouw van de kerk? Of is het christendom inderdaad passé?


Auteur: Reinier Sonneveld

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons