Veel slachtoffers misbruik kregen smartengeld

volgens Wim Deetman, voorzitter onderzoekscommissie misbruik

in Christelijk Nieuws

Veel slachtoffers van het seksuele misbruik van kinderen in de Rooms-Katholieke Kerk hebben in het afgelopen jaar een schadevergoeding gekregen. Er is in totaal enkele miljoenen euro's betaald. Dat heeft Wim Deetman, de voorzitter van de commissie die het misbruik heeft onderzocht, dinsdag gezegd op Radio 1. Slachtoffers plaatsen kanttekeningen bij de uitspraken van Deetman.

Een commissie onder leiding van een oud-rechter uit Den Bosch beslist over de schadevergoedingen. De raad kijkt onder meer naar het bewijs en naar de schade die iemand heeft geleden. Sommige mensen krijgen een klein bedrag, anderen hebben veel geld ontvangen, aldus Deetman. Hij verwacht dat de commissie eind 2013 of halverwege 2014 klaar is met haar werk.

Volgens Deetman heeft de Rooms-Katholieke Kerk tegenwoordig meer begrip voor de slachtoffers dan vroeger.

Volgens de belangenorganisatie van misbruikslachtoffers Mea Culpa hebben juist veel misbruikslachtoffers geen geld gekregen. ,,Deetman vertelt wederom niet de waarheid. Deetman stelt het allemaal in prachtige kerstsferen voor terwijl bijna alle congregaties weigeren te praten en geld uit te keren. De enige die een beetje wil praten is bisschop Wiertz,'' aldus Mea Culpa's woordvoerder Bert Smeets in een reactie.

Guido Klabbers van slachtofferorganisatie KLOKK plaatst ook kanttekeningen bij het beeld dat Deetman schetst. ,,Niet iedereen zal zich in het positieve beeld herkennen.'' De realiteit is dat een aantal mensen geld hebben gehad en het lijkt of het nu allemaal goed gaat, maar de vraag is of dat door iedereen wordt gedeeld. Volgens Klabbers wordt er ,,nogal genuanceerd gedacht'' over de criteria waaraan iemands verhaal moet voldoen en krijgen mensen mogelijk een schadevergoeding die mogelijk niet hoog genoeg is. Volgens hem zou niet de daad moet gelden als criterium, maar de gevolgen die iemand daarvan ondervindt.

 

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons