"Syrische christenen wacht zware Kerst"

Syrische kerkleiders maken zich ongerust

in Christelijk Nieuws

Verschillende christelijke Syrische kerkleiders vragen aandacht voor de benauwde situatie van christenen in Syrië. Zij doen dit vanwege beschietingen van 'de vallei van de christenen', de 'Wadi al Nasara'. Duizenden christenen zijn de afgelopen maanden naar deze vallei gevlucht, op zoek naar veiligheid. Kortgeleden vestigden islamitische milities zich in een burcht op een heuvel met uitzicht op de vallei. Volgens zendingsorganisatie Fides is de vallei de afgelopen dagen non-stop beschoten.

De Syrische christelijke gemeenschap vormt zo'n 10 procent van de totale bevolking. De christenen zijn op dit moment een kwetsbare groep in Syrië. In tegenstelling tot andere bevolkingsgroepen - zoals soennieten, alevieten en Koerden– beschikken ze niet over eigen gewapende milities om hun gemeenschappen te verdedigen.

Kersttijd
Romualdo Fernandez, oecumenisch kerkleider in Damascus, is bang dat christenen worden vermorzeld tussen het geweld van de opstandelingen aan de ene kant en het geweld van het regeringsleger aan de andere kant. "Christenen hebben geen werk en zij beschikken al evenmin over veiligheid en bewegingsvrijheid. Er wacht hen een zware kersttijd. Maar de christenen in Damascus zijn vastbesloten om deel te nemen aan de kerstdiensten.”

Bron: Kerknet/Fides

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons