Sinterklaasleed: lieg jij je kinderen voor?

"Met Sinterklaas verdween mijn geloof in God"

in Geloven

"Met Sinterklaas verdween mijn geloof in God," vertelt Erik van Muiswinkel in 'Adieu God?' aan Tijs. Hij is vast niet de enige die het zo heeft ervaren. Hoe ga je hier als ouder mee om? Hou jij je kinderen ook voor de gek?

Sinterklaas is het lievelingsfeestje van Margje Fikse, verslaggever bij De Vijfde Dag en ooit ook presentatrice bij het kinderprogramma blinQ (2004-2006). Toch moet ze wel even slikken nu ze zelf een jong dochtertje heeft, lezen we op haar Facebook: "Ja Nen, en dan komt zwarte piet door de schoorsteen en die haalt de wortels en doet er cadeautjes in. Ze kijkt me met grote ogen aan en ik voel me klein worden. Ik zit willens en wetens mijn dochter voor te liegen. Ze geeft me terwijl ik nog doorga ineens een knuffel en dat is fijn, want nu hoef ik niet meer in haar ogen te kijken terwijl ik haar keihard bedonder…"

Wat vind jij?
Zoveel ouders, zoveel meningen. De één zegt: "Liegen hoeft niet hoor. Je zegt dat 'ie niet bestaat en dan volgt het wonder. Onder invloed van alle vriendjes en ophef geloven ze toch. De wondere wereld van willen geloven. Opluchting bij beide partijen." De ander draait er omheen: "Ik voorkom het 'liegen' door te zeggen dat ik het ook niet allemaal snap, en dat we ook niet alles hoeven te begrijpen, maar dat het gewoon zo gaat en dat we dat moeten accepteren." Maar toch wel het gros van de ouders zal het sprookje laten bestaan: "Die kinderen krijgen in de toekomst nog genoeg waarheid voor hun kiezen. Leugentjes om bestwil, ze maken de wereld net even leuker…"

Wat doe jij? Laat je het Sinterklaassprookje bestaan? Of… toch niet?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons