"Schaf Tweede Kerstdag af"

Amsterdamse wethouder wil af van 'tweede' feestdagen

in Geloven

Tweede kerstdag moet worden afgeschaft en als reguliere vrije dag worden teruggegeven. Ook tweede pinksterdag en tweede paasdag zouden moeten worden geschrapt als collectieve vrije dag en een 'gewone' vrije dag moeten zijn. Dat vindt de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (VVD).

,,Zullen we 2e kerstdag/paasdag/pinksterdag gewoon afschaffen en als reguliere vrije dagen teruggeven? Goed voor keuzevrijheid en economie", twittert Van der Burg woensdag.

Zelf brengt hij de verplicht vrije tweede kerstdag als volgt door: ,,En nu, volkoren kerstbrood van bakkerij Hartog, de #top2000 en wat lezen, kortom een lekkere en ontspannen dag."

 

Slachtfeest

Van der Burg is niet de eerste pleit voor het minderen van 'christelijke' vrije dagen. De discussie is een regelmatig terugkerend ritueel, waarbij wisselend de economie, de ontkerstening en de keuzevrijheid van de burger als argumenten in stelling worden gebracht. Vooral het inwisselen van een christelijke feestdag voor een Islamitische feestdag, zoals bijvoorbeeld het slacht- of suikerfeest, is een vaker gehoord pleidooi.

Het moment van deze opmerking is wel uitzonderlijk: zelden wordt de populaire Tweede Kerstdag ter discussie gesteld. De discussie vindt over het algemeen in het voorjaar plaats als de 'verplichte' vrije dagen elkaar in hoog tempo opvolgen en er bovendien christelijke feestdagen zijn die minder tot de verbeelding spreken dan het sfeervolle en familiaire kerstfeest.

De verwachting is dan ook dat dit pleidooi weinig weerklank zal vinden, maar dat feestdagen als Hemelvaart of Pinksteren als eerste in aanmerking zullen komen om te worden afgeschaft als verplichte nationale feestdagen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons