Ruim helft Nederlanders is godsdienstig

Katholieken vormen de grootste groep

in Christelijk Nieuws

Ongeveer 55 procent van de volwassen Nederlandse bevolking is godsdienstig, 3 procent minder dan in de periode tussen 2004 en 2008. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die vrijdag gepresenteerd werden.

Katholieken vormen de grootste groep gelovigen met 28 procent van de bevolking. Ongeveer 8 procent van de Nederlanders rekent zich tot de Nederlandse Hervormde Kerk, 4 procent is gereformeerd en 6 procent geeft aan tot de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) te behoren.

Gereformeerd of PKN
Volgens demograaf Jan Latten van het CBS zijn die laatste drie groepen bewust gesplitst. "Respondenten hadden de keuze om aan te geven of zij gereformeerd waren of bij de PKN hoorden. Het bleek dat die groepen toch van elkaar verschillen. Zo gaat een groter deel van de gereformeerden minimaal één keer per week naar de kerk."

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de helft van de gereformeerden minimaal één keer per werk in de kerkbanken zit, tegenover ruim 30 procent van de mensen die tot de PKN horen. Hervormden zijn nog minder trouw; 60 procent gaat zelden of nooit naar de kerk.


Bron: ANPVerder is nog 4 procent van de Nederlandse bevolking moslim en hangt 6 procent een andere godsdienst aan, zoals het hindoeïsme en het boeddhisme.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons