Ook christenen lijden aan religiestress

Opsteller 'religiestress-test' in Moraalridders

in Christelijk Nieuws

Wanneer mensen geconfronteerd worden met openbare uitingen van religie schieten veel Nederlanders spontaan in de stress -religiestress! Volgens cultuurtheoloog Frank Bosman is dat jammer. 'Zonder religiestress wordt Nederland een veel fijner land.'

Het woord 'religiestress' is genomineerd als Woord van het Jaar door Van Dale. Terecht, volgens Bosman. 'Je ziet het steeds vaker om je heen: mensen die heel allergisch reageren op uitingen van religie. En andersom ook: religieuzen voelen zich nogal eens snel bedreigd als niet-religieuzen vragen stellen bij religieuze uitingen. Beide groepen zouden er goed aan doen om eerst even diep adem te halen en te relaxen voordat ze hun overspannen gevoelens naar buien brengen.'

Bosman noemt het voorbeeld van staatssecretaris Dekker die de kleine religieuze omroepen wil afschaffen. 'Je ziet aan de ene kant dat christenen op hun achterste benen staan. Maar aan de andere kant zit er een staatssecretaris die dit plan als een bezuiniging brengt, terwijl je door andere uitspraken van hem ook zou kunnen vermoeden dat hij dit wellicht ook wel een goede gelegenheid vind om religie weer wat verder naar de marge van de samenleving te verdrijven.'

Boeddha

Bosman maakte de ludieke religiestress-test, die al bijna vierduizend mensen invulden op www.religiestress.nl. Het hoogst haalbare in de test is de status van Verlichte Boeddha 'Een Verlichtte Boeddha gunt iedereen de ruimte en ergert zich in het geheel niet aan religieuze uitingen in het openbaar. Helaas leggen sommige mensen dit uit als desinteresse.'

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons