Komt er ooit nog gerechtigheid in Suriname?

30 jaar na de decembermoorden in Suriname

in Geloven

Vandaag is het dertig jaar geleden dat zogenoemde "decembermoorden" in Suriname plaatsvonden. Vijftien tegenstanders van het toenmalig militaire regime van Desi Bouterse werden door soldaten doodgeschoten. Jaarlijks worden deze decembermoorden op verschillende plaatsen herdacht. In de Zuidmuur van de Amsterdamse Mozes en Aäronkerk zit een plaquette met de namen van de vijftien slachtoffers.

In 1983 werden er door nabestaanden aanklachten ingediend bij het mensenrechtencomité. Zij vonden de executies in strijd met het internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten. Het Comité riep op de moorden te onderzoeken en de verantwoordelijke te vervolgen.

In de loop van het proces kwamen er steeds meer belastende verklaringen en werd er een lijst opgesteld van verdachten met Desi Bouterse als hoofdverdachte.

In 2007 bood Bouterse excuses aan voor de moorden, maar pleitte voor amnestie voor de daders en hun medeplichtigen.

Nog dit jaar werd in april een amnestiewet gewijzigd zodat de daders en verdachten in het proces werden gevrijwaard van strafrechtelijke vervolging. Het lopende proces is hiermee zo goed als gestopt. Komende woensdag 12 december staat een nieuwe zitting gepland. Maar de verwachting is dat ook deze wordt verdaagd.

Behalve in Suriname heeft dit ook in Nederland veel emotionele sporen achtergelaten binnen de Surinaamse gemeenschap. Er is nog steeds veel afschuw over het gebeuren en ook nog veel verzet tegen deze amnestiewet. Iedereen wil het beste voor Suriname, maar de meningen raken verdeeld over de manier waarop dit moet worden bereikt. Sommigen menen immers dat de regering Bouterse de nodige stabiliteit in Suriname geeft. Ook al blijft de vraag naar gerechtigheid bestaan.

Hoe gaat de Surinaamse gemeenschap in Nederland om met deze kwestie?

Stanley Hofwijks is pastor van de Maranathakerk in Amsterdam. Hij is zelf geboren in Suriname (Paramaribo) en voorganger van een kerk waar veel mensen van Surinaamse komaf zijn. Hij was aanvankelijk zeer terughoudend om commentaar te geven. "Iedereen vindt het heel erg wat er is gebeurd in Suriname, maar ik vind het belangrijk dat de seculiere instanties het oordeel hierover vellen en niet de kerk. Het betreft dan vooral de mensen in Suriname zelf. Ik wil geen uitspraken doen over politiek, maar ben wel gebrand op eenheid onder de Surinamers. Zelf vind ik hierin drie thema's belangrijk: eenheid, gerechtigheid en vergeving. Vergeving is dan iets wat we met elkaar kunnen nastreven om de eenheid te bewaren, zonder de vraag naar gerechtigheid los te hoeven laten."

In Suriname is er vanavond om 19:00 (lokale tijd) een dienst bij Fort Zeelandia in Paramaribo. In Amsterdam wordt er vanaf 17:15 bij het Surinaamse consulaat een stil protest gehouden. In het kerkgebouw Mozeshuis zal er vervolgens een herdenking zijn. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons