Kerken bereiden zich voor op kerstdrukte

"Vooral in de kerstnachtdienst moet je op tijd komen, anders zit het vol"

in Christelijk Nieuws

Een op de drie Nederlanders overweegt om met Kerst naar de kerk te gaan, blijkt uit onderzoek van Ipsos Synovate. Dat betekent grote drukte, dubbele diensten en uitpuilende kerken. Dominees bereiden zich zo goed mogelijk voor: "Voor mensen die eens per jaar komen, ga ik het niet te ingewikkeld maken. Maar ik probeer ze wel te raken."

'Feitelijk draaien we dubbele diensten'
Ook dit jaar wordt weer grote drukte verwacht tijdens de kerstvieringen in de kerk. "Vooral in de kerstnachtdienst moet je ruim op tijd komen, anders zit het echt vol," zegt Sara de Vries-Terpstra, dominee in het Friese Sintjohannesga. Haar collega Jan Holtslag, predikant in de gemeente Giessen-Nieuwkerk en Neder-Slingeland: "Feitelijk draaien we dubbele diensten tijdens Kerst, en zit de kerk twee keer vol. Dan praat je toch over 450 man."

'Je hoopt toch dat het vlammetje oplaait'
Holtslag: "We zien de vaste kerkgangers, mensen die af en toe komen, maar ook mensen die alleen voor de kerstviering komen. Ik probeer te zorgen dat zij ook de betekenis van het kerstverhaal meekrijgen; door helder te zijn in de preek en de vraag ‘Waarom bent u hier?’ nadrukkelijk te adresseren. Je hoopt toch dat het vlammetje oplaait, al weet ik dat daar meer voor nodig is dan een kerstdienst."

Verrassend en laagdrempelig
Rolinka Klein Kranenborg, predikante in Amersfoort-Vathorst: "Ik houd natuurlijk rekening met mijn publiek: voor mensen die eens per jaar komen, ga ik het niet te ingewikkeld maken. Ik probeer ze natuurlijk te verrassen en te raken, maar houd het laagdrempelig. Mensen willen tijdens de kerstviering de bekende kerstliederen zingen en ik voorzie graag in die behoefte. Ze moeten zich vooral welkom voelen. Al probeer ik in de overweging natuurlijk zo goed mogelijk woorden te geven aan het geheim van Kerst."
 
You Only Live Once
Ook Sara de Vries-Terpstra probeert de kerstdienst zo toegankelijk mogelijk te maken: "Samen met de plaatselijke jeugd zoek ik naar een aansprekend thema. In de voorbereiding schreef ik YOLO op een bord – You Only Live Once." Lachend: "Die gasten waren helemaal verbaasd dat ik die uitdrukking kende. Maar het is nu wel het thema van de dienst: je leeft maar één keer. En dat betekent juist niet dat je –zoals sommigen denken - maar wat moet doen, maar dat juist dat je het bijzonder moet maken."

Samennaardekerstviering.nl
Een uitgebreide samenvatting van het genoemde onderzoek naar Nederlanders, Kerst en de kerk van Ipsos Synovate is terug te lezen op de website samennaardekerstviering.nl.

 

Bron: PKN

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons