Kerk heeft moeite met echtscheiding

in Geloven

De pastorale zorg na een echtscheiding laat nogal eens te wensen over. Dat blijkt uit een onderzoek van EO-vrouwenblad Eva en de Evangelische Alliantie. Zo gaat bijna de helft van alle christelijke vrouwen na hun scheiding niet meer naar de kerk waar zij voorheen naartoe gingen.

Pastorale zorg slecht gewaardeerd
De 179 gescheiden vrouwen die de enquête hebben ingevuld waardeerden de pastorale zorg tijdens en na hun scheiding met een vijf op een schaal van 1 tot 10. De pastorale zorg voor kinderen waarvan de ouders gescheiden zijn wordt door de vrouwen met slechts een drie gewaardeerd.

"Ik moest hem vergeven"
Zo schrijft één van de vrouwen: "Ik bleef achter met 4 kinderen, niemand in de kerk stak een hand uit of bood een luisterend oor". Een andere vrouw schreef: "Hoewel mijn dochter door mijn man drie jaar lang was misbruikt, moest ik van de dominee naar hem terug en hem vergeven".

Niet meer thuis voelen in de kerk
Voor veel vrouwen is het kerkbezoek na hun scheiding dan ook veranderd. Zo gaat vijf procent van de ondervraagde vrouwen niet meer naar de kerk. En is 45% van de vrouwen na hun scheiding naar een andere gemeente gegaan. Tekenend is dan ook het volgende citaat: "Ik voel me niet meer thuis in een gemeente, die mij puur veroordeelt omdat ik de scheiding aanvraag".

Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons