Kamer verwerpt tijdelijke opvang asielzoekers

in Christelijk Nieuws

De Tweede Kamer vindt niet dat de overheid tijdelijke opvang hoeft te regelen voor de afgewezen asielzoekers die in Amsterdam en Den Haag hun toevlucht hebben gezocht in een kerk en in een tentenkamp. Een voorstel daartoe van de ChristenUnie werd dinsdag verworpen.

Eerder dinsdag hadden betrokkenen van deze groepen een petitie aangeboden aan onder anderen Tweede Kamerlid Joël Voordewind van deze partij. In de petitie vroegen ze de politiek om een oplossing voor hun situatie. Ook wilden de asielzoekers het beeld rechtzetten dat zij niet bereid zijn mee te werken aan een oplossing. Ze stellen dat de eerder geboden alternatieven voor de tentenkampen echter niet aan de eisen voldeden. De oplossingen die hen tot nu toe zijn geboden, schieten volgens de asielzoekers tekort. Omdat ze na 30 dagen in de opvang opnieuw op straat terechtkomen. Daarom verzoeken de asielzoekers de Tweede Kamer om mee te werken aan een echte, humane oplossing.

De overwegend Afrikaanse illegalen verzoeken het parlement onder meer om hun dossiers opnieuw te laten beoordelen op basis van de meest recente informatie uit de landen van herkomst. Ook willen ze worden toegelaten tot de reguliere opvang zolang die procedures lopen.

Voordewind wilde onder meer een tijdelijk verblijf en opvang voor de Irakezen en Somaliërs, in ieder geval voor degenen uit Zuid- en Centraal-Somalië. Tot zijn verdriet zag hij zijn moties de mist ingaan. Volgens hem komt dat omdat de PvdA tegenstemde. "Nu de winter inzet, zullen de asielzoekers in Den Haag regen en kou moeten doorstaan, nu er geen goede opvang voor hen geregeld wordt.'' Voordewind riep de gemeente Den Haag op om alternatieve opvang te regelen "zoals nu ook in Amsterdam."

Dinsdagavond zal Voordewind de vluchtelingen in Amsterdam bezoeken, die nu in de gekraakte Jozefkerk verblijven.


Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons