Israël bouwt door ondanks kritiek

Israël zet vaart achter bouw in omstreden gebied bij Jeruzalem

in Christelijk Nieuws

Israël zet vaart achter nieuwe bouwplannen in de bezette Palestijnse gebieden. De plannen waren vrijdag aangekondigd, als reactie op de verhoging van de Palestijnse status bij de Verenigde Naties. Architecten en aannemers mochten woensdag al hun plannen presenteren voor de bouw in een zeer omstreden gebied bij Jeruzalem.

Een deel van de bouw is gepland in een gebied bij Jeruzalem. Verdere bouw op die plek zou de Westelijke Jordaanoever uiteindelijk compleet kunnen afsnijden van Oost-Jeruzalem. Dat zou in Palestijnse ogen de hoofdstad van Palestina moeten worden.

Wereldwijde kritiek
Israël krijgt wereldwijd kritiek te verduren om de plannen. Zelfs traditionele bondgenoten als de Verenigde Staten, Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland reageren afkeurend. VN-chef Ban Ki-moon noemt het een "bijna fatale klap voor de vrede" tussen Israël en de Palestijnen.

Obstakel
De uitbreiding van de Joodse nederzettingen is het grootste obstakel voor de hervatting van de vredesbesprekingen, die inmiddels jaren stilliggen. Ongeveer een half miljoen Israëliërs wonen inmiddels tussen 2,5 miljoen Palestijnen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons