Het ideale christendom: helemaal vrij?

Monique Samuel schrijft boek 'Christen 2.0'

in Christelijk Nieuws

Ze is 23 jaar, publiciste en opiniemaker en intens betrokken bij het Midden-Oosten: Monique Samuel. Afgelopen week verscheen haar 'Dagboek van een zoekend christen'. In haar boek pleit Samuel voor 'Christen 2.0': een christendom waarin God helemaal terug is, maar waarin het web van goddelijke dogma's, veroordeling en verboden geen rol meer spelen.

,,Je bent helemaal vrij om in God gelukkig te zijn'', schrijft Samuel. In Deze Week - het wekelijkse paneldebat op radio 5 over actualiteit en geloof - leidt het tot een intens debat: kun je christelijke vrijheid zo absoluut maken dat geboden en verboden verdwijnen?

Volgens Miranda Klaver legt Samuel de vinger bij een ontwikkeling die kenmerkend is voor een nieuwe generatie gelovigen: de ballast van een zwaar normatief geloof gaat overboord. Panelleden Henk Medema en Koert van Bekkum zijn kritischer: waar is de acceptatie van de gebrokenheid in dit boek? Verheft Samuel zich niet te makkelijk boven al die gelovigen die met de voeten in de modder trouw zijn en proberen iets goeds te doen voor hun naaste?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons