FILMBLOG | The Hobbit

"Tolkien verdient beter"

Ik zat er helemaal klaar voor, had me voorgenomen hiervan te genieten. Maar het kwam er niet van. Hoe kan dat? Dezelfde magische wereld als The Lord Of The Rings, vol geheimen, dubbele bodems, bovennatuurlijke strijd; een wereld waarin alles leeft, zelfs de bergen; een wereld waarin alles draait om de overlevingsstrijd van het goede tegen het kwaad. The Hobbit komt chronologisch voor Lord of the Rings. Het gaat over een groep dwergen: een kroonprins-zonder-land reist met zijn twaalf volgelingen naar de draak die het koninkrijk van zijn vader afnam. Een veelbelovende christelijke metafoor, maar daar blijft het bij.

Gewetensstrijd
The Hobbit mag een geweldig boek zijn, de film is het niet. Er is wel veel spektakel. Onze vrienden vallen van het ene gevaar in het andere. Maar gevaar is nou eenmaal boeiender als het wordt ondergaan door complexe karakters in gewetensstrijd.

Waar Lord Of The Rings de ontwikkeling volgde van karakters die elk met eigen zwakheden werden geconfronteerd, hier is dat allemaal vervangen door een achtbaan van een film.

Demonische Orks
De groep dwergstrijders wordt vergezeld door hun beschermer (de tovenaar Gandalf) en Bilbo, onze hobbit. Samen gaan ze op weg, over dezelfde bergkammen, dezelfde schitterende vergezichten die we eerder hebben gezien. Weer die demonische Orks (“Run!”). Een aantal bekenden van de Lord Of The Rings trilogie passeren opnieuw de revue, en ze doen je denken aan de karakters die je destijds wel wat deden.

Gollum fascineert
Natuurlijk zaten er best fascinerende momenten bij. Zoals wanneer de hobbit Bilbo, afgedaald tot in de diepste grotten, tussen de splijtzwammen wordt geconfronteerd met de gespleten Gollum - een wezen uit de diepste regionen van Tolkiens ziel. In tegenstelling tot de andere karakters is Gollum het enige karakter dat wél complex is; goed en slecht strijden in hem om voorrang. Gollum fascineert: hij heeft een keus, maar hij is onvoorspelbaar gevaarlijk.

Misschien heeft Lord Of The Rings de lat gewoon onwaarschijnlijk hoog gelegd, maar kort door de bocht bekroop me hetzelfde gevoel als bij de tweede Narnia film: jammer. Afijn, het wordt allemaal vervolgd. Er komen nog twee delen - hopelijk spannender dan deze. Tolkien verdient beter.

Auteur: Geert Heetebrij

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons