Elsevier: Opkomen voor onderdrukte christenen

Plv. Hoofdredacteur roept christenen op tot aktie voor vervolgde geloofsgenoten

"Hopelijk roepen de dominees en pastoors in Nederland, die doorgaans niet aarzelen om hun gelovigen te laten bidden voor 'onderdrukte' moslims zoals de Palestijnen, deze kerst ook op tot steun aan door moslims vervolgde christenen", blogt plaatsvervangend hoofdredacteur René van Rijckevorsel van Elsevier vandaag op de site.

Door KlaasJan Baas

In zijn hoofdredactionele kerstblog roept Van Rijckevoorsel christenen op om zich solidair te verklaren met hun broeders en zusters die geen 'zalige' kerst hebben kunnen vieren:

"Want ironisch genoeg is dat juist het geval op een plek niet ver van Jezus' kribbe: in Egypte wachten de Kopten, zo'n 10 procent van de inwoners van het volkrijke Arabische land, nog duisterder tijden nu de Moslimbroederschap met de nieuwe grondwet nog meer macht naar zich toetrekt. De 'Arabische Lente' betekende voor de Kopten al een ijskoude 'christelijke winter'."

Het gaat de schrijver vooral om Islamitische landen waar christenen het moeilijk hebben. Hij verbaast zich erover dat Moslims meteen 'moord en brand' schreeuwen, terwijl christenen meer oog lijken te hebben voor moslims in nood, dan voor hun eigen geloofsgenoten. De blog verwijst naar Nigeria, Indonesië en Marokko.

Medestanders?
Hoe blij moeten we zijn met deze oproep van het seculiere Elsevier? Waarom komt er een oproep uit de 'wereld' om actie te voeren voor vervolgde christenen?

Het zou mooi zijn als deze blog leidt tot meer bewustzijn bij christenen en niet-christenen dat het onderdrukken van christelijke minderheden een zeer ernstige zaak is. En ook dat hierdoor ons seculiere kabinet tot politieke actie over gaat.

De oproep van Van Rijckevoorsel is echter vooral aan de kerken gericht: de christenen moeten meer voor hun broeders en zusters opkomen. En dan lijkt het Elsevier vooral om de tegenstelling tussen christendom en Islam te gaan. Een mega-land als China met miljoenen christenen in onvrijheid wordt bijvoorbeeld niet genoemd. 

Het is natuurlijk altijd mooi om 'medestanders' te hebben die oog hebben voor deze onderschatte problematiek. Maar dan graag échte medestanders die ook meestrijden tegen deze misstanden. Als het er bij blijft dat zij ons aanspreken waar wij ons druk over moeten maken bedank ik voor de eer.

De oproep van Elsevier neem ik dan ook ter harte, maar stuur hem ook per kerende post terug: als dit oprechte tranen zijn, verwacht ik ook echte en keiharde actie van de 'seculieren' om de schending van dit universele mensenrecht te stoppen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons