D66 probeert opnieuw zondagswet af te schaffen

in Christelijk Nieuws

CDA, SP, SGP en ChristenUnie zien niet welk probleem er mee wordt opgelost, maar D66 heeft maandagavond voorgesteld om de zondagswet af te schaffen.

'Iedereen mag kiezen wat hij op de zondag wil doen'
De wet stamt uit 1815 en kan worden gebruikt om niet-religieuze activiteiten op zondag voor 13.00 uur te verbieden. "Maar van ons mag iedereen kiezen wat hij wil doen op zondag, of dat nou winkelen is of naar de kerk gaan’’, lichtte D66-Kamerlid Kees Verhoeven toe.

'Zondag is van iedereen'

Na felle reacties van onder meer CDA en ChristenUnie voegde hij toe: "Ik wil niemand iets afnemen, maar anderen wel de kans geven iets te doen. De zondag is van iedereen.’’

'Drie keer is scheepsrecht'

Drie keer is scheepsrecht, lijkt hier de gedachte, want in 2010 strandde een eerdere D66-poging om de zondagswet af te schaffen. In 2007 probeerde de VVD het ook al.

'Regel is niet meer van deze tijd'

Verhoeven vindt deze regel niet meer van deze tijd. "Er zijn veel regels ooit bedacht, die nooit meer zijn aangeraakt en nu nog boven het land zweven. Deze wet is verouderd.’’ Hij deed zijn voorstel in het begrotingsoverleg ondernemen van de Kamer met minister Henk Kamp (Economische Zaken).

'Moment dat anders is dan de rest van de week'
Kamp wees erop dat de discussie gevoerd moet worden met zijn collega van Binnenlandse Zaken. Het lijkt hem een begaanbare weg om gemeenten te laten bekijken wat er moet gebeuren, hoewel hij zich ook wel wat kan voorstellen bij de zondagsrust. "Het is toch een moment dat anders is dan de rest van de week en ik kan me voorstellen dat de overheid daar aandacht voor heeft. Maar ik zie ook dat de samenleving verandert.''

 

Bron & Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons