CU: 'Levensbeschouwelijke omroepen kunnen voortbestaan'

in Mediatips

Tweede-Kamerlid Gert-Jan Segers (ChristenUnie) heeft geld gevonden in de Mediabegroting om het voortbestaan van de 2.42-omroepen te garanderen. Segers zei dit zaterdagmiddag in het RKK-programma Kruispunt Radio “Er is binnen de begroting ruimte om 14 miljoen elders te besparen en de levensbeschouwelijke omroepen overeind te houden.”

"Dit plan doet heel veel kwaad"
Het huidige kabinet is van plan om de levensbeschouwelijke omroepen zoals de RKK, IKON, HUMAN en Zendtijd voor Kerken geen geld meer te geven.
Mediawoordvoerder van de ChristenUnie Gert-Jan Segers is het niet eens met dit plan: “Je peilt de mate van beschaving door hoe je met kleine minderheden omgaat. De staatssecretaris begrijpt niet wat religie is. Dit plan levert weinig op en doet heel veel kwaad.”

Nieuwe mediabegroting
De Tweede Kamer buigt zich vandaag over de plannen om de publieke omroep te veranderen. Het is het belangrijkste onderdeel tijdens de behandeling van de nieuwe mediabegroting door de parlementariërs.

Niet het aantal leden maar kwaliteit wordt maatgevend
De omroepen kregen donderdag te horen dat niet langer het aantal leden, maar de kwaliteit van de programma's maatgevend wordt voor de financiering vanuit Den Haag. Staatssecretaris Sander Dekker (Media) vindt het belangrijk dat de publieke omroep programma's blijft maken die anders niet aan bod komen, zoals educatieve programma's en documentaires.

Bezuinigingen
Omroepen krijgen vanaf 2016 nog maar een minimumbedrag. De levensbeschouwelijke omroepen, zoals de RKK, krijgen helemaal geen geld meer. Volgens het regeerakkoord moeten de publieke omroepen naast de eerder aangekondigde bezuiniging van 200 miljoen euro, nog eens 100 miljoen euro inleveren.

De omroepen reageerden boos op de plannen. Ze betreuren het dat de leden buitenspel worden gezet.

Petitie Mediafonds
Voorafgaand aan het overleg krijgt de Kamer een petitie aangeboden over het Mediafonds. Daarin pleiten de ondertekenaars voor het behoud van het Mediafonds dat subsidies verstrekt voor de productie van onder meer documentaires.

De levensbeschouwelijke 2.42 omroepen:


Beluister hier de hele uitzending van Kruispunt Radio.

 


Bron: ANP & RKK

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons