COC verbijsterd over anti-homouitspraken paus

in Christelijk Nieuws

De belangenorganisatie COC Nederland is verbolgen over de uitspraken van paus Benedictus XVI over homoseksualiteit. De paus zei tijdens zijn kersttoespraak te willen dat zijn kerk de krachten bundelt met andere religies tegen het homohuwelijk.

Ook vorige week sprak de kerkvader al negatief over het homohuwelijk tijdens een boodschap ter gelegenheid van de Werelddag van de Vrede.
"Verbijsterend en liefdeloos’’, noemt het COC de uitspraken.

De belangenorganisatie voor homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders pleit ervoor dat minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) de pauselijke nuntius in Nederland op het matje roept en dat het Vaticaan zijn bijzondere status bij de Verenigde Naties verliest.

Het COC noemt de "obsessie''' van het Vaticaan met homoseksualiteit "opmerkelijk''. "Terwijl er oorlogen woeden en mensen sterven van de honger, kiest het Vaticaan voor het veroordelen van mensen die van elkaar houden. Als het gaat om Oeganda, waar met een beroep op het geloof de meest vreselijke anti-homowetgeving dreigt te worden ingevoerd, is het Vaticaan muisstil."

Frans Timmermans reageerde op de uitspraken van de Paus: ,"Als ieder mens uniek is, zoals de vertegenwoordiger van de paus bij de OVSE in Dublin zei, waarom heeft die unieke mens dan niet het recht voor zijn seksuele oriëntatie uit te komen? Waarom mag Romeo wel van Julia, maar niet van Julius houden? En met hem trouwen? Het burgerlijk huwelijk openstellen voor mensen van gelijk geslacht is niets meer of minder dan respect voor de unieke mens.''

Anderen verdedigen de paus op Twitter. Zij zeggen dat de paus niet expliciet over homoseksuelen heeft gesproken, maar dat hij zei dat het traditionele huwelijk tussen man en vrouw wordt bedreigd door "een verkeerd begrip van vrijheid". Benedictus prees in dat kader overigens wel een werk van de filosoof Gilles Bernheim, de opperrabijn van Frankrijk. Die voert in Frankrijk een controversiële campagne tegen het homohuwelijk.


TIP: Lees de complete kersttoespraak van de paus om je eigen mening te vormen.

 

Bron: ANP/NOS
Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons