Blog | Zelfs de 'jeugdsoos' blijft leeg...

Jongerenwerker en auteur André Maliepaard blogt over vragen en ervaringen.

in Geloven

Ze zitten met de handen in het haar. ‘Loop anders even mee.’ Ik volg het clubje jeugdraad waar ik deze avond te gast ben. Ik ben uitgenodigd omdat ze grote vragen hebben over de manier waarop ze jongeren kunnen bereiken.

Via een paar typisch kerkelijke vergaderruimten – u kent ze wel: TL-lampen, vergadertafels in het midden, samengeraapt setje stoelen, speelgoedbakken met tweedehands speelgoed in de hoek, een plaat van het oude Jeruzalem èn een rijtje foto’s van vervlogen predikanten aan de muur (hoe geler hoe ouder)  – stap ik via een tussendeur letterlijk een andere wereld binnen. Het doen me een beetje denken aan de kledingkast uit die Narniafilm.

De muren zijn in heldere kleuren geverfd en niet van dat vage vergaderrust creërende beige. Links hangt een grote flatscreen aan de muur en op verschillende plaatsen van die reclameposters uit bushokjes. Achterin de ruimte staat een mooi uitgelichte pooltafel met glimmende ballen in zo’n driehoekje. Aan de bar staan modieuze krukken in drie tinten oranje en speciaal voor mij wordt even de computer opgestart om te laten zien dat ze spotify premium Unlimited editie hebben. Met andere woorden: alle hippe nummers kunnen worden gedraaid. Dat wordt dat nog even bewezen door een hip nummer veel te hard te draaien.

Dan buigt de voorzitter zich over het mooie tafeltje met dito kleedje en sfeervol kaarsdingetje naar me toe en laat zijn emoties zien. ‘Snap je dit nou meneer de jeugdwerker?!’ Hij zegt meneer tegen me, dan wordt er dus echt een antwoord verwacht. ‘Dit hebben wij als kerk aan onze jongeren cadeau gegeven! Wij hebben zelf,’ hij gaat rechtop staan, ‘zoals we hier staan als commissie, ervaren hoe waardevol een soos kan zijn. Ik heb er mijn vrouw ontmoet! Ze hebben hier niks voor hoeven doen. We hebben als jeugdraad hier in onze vrije tijd staan te klussen. En nu.. als wij een soos houden op zaterdagavond, dan komt er dus bijna niemand!’ Het is even stil. ‘Vorige week wàs er niemand…

Ik schraap mijn keel. Voel dat alle ogen op mij gericht zijn. Tijd voor het antwoord. Ik besluit om één vraag te stellen. ‘Wat was er anders geweest als de jongeren bij deze plannen betrokken waren geweest?’ Er valt een wat lange stilte. De rest van de avond praten we in de loungehoek van de soos met elkaar over participatie van jongeren. Ze zijn nu afgestapt van het soos-op-onze-manier-idee. De gesprekken zijn opgestart met de jongeren over wat zij willen met deze ruimte.

De eerste ideeën? Iets met leeftijdsgenoten… ‘Snap jij dat nou meneer de jeugdwerker?

André Maliepaard - @Malii_p

Op 18 & 19 januari 2013 wordt in Lunteren de Jeugdleidersconferentie gehouden waar  André een workshop geeft over het thema: hoe bereiken we jongeren met social media.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons