Blog van de week | Digitaal klooster

Digitaal klooster voor de moderne mens - 'De Zevende Regel'

in Geloven

Hoewel de rust en regelmaat van het monastieke leven veel mensen trekt, is het kloosterleven tanende. Johan ter Beek ontwikkelde De Zevende Regel; een nieuw digitaal kloosterconcept, geschikt om uit te oefenen middenin het moderne, drukke leven. Met één waarschuwing: “Als je een makkelijk leven wilt leiden, sla deze pagina dan over!”

Je herkent hem niet aan zijn monnikenpij. Ook heeft hij geen vaste verblijfplaats in een oud klooster, waar hij zeven keer per etmaal de kapel bezoekt en meezingt met Gregoriaanse gezangen. In plaats daarvan kun je Johan ter Beek (41), docent levensbeschouwing en filosofie, gewoon in de MediaMarkt tegenkomen, waar hij staat te watertanden bij de nieuwste computer.

Kloosterregel voor de moderne mens
Johan: “ik sta met twee benen in de maatschappij. Omdat ik getrouwd ben en een kind heb, kan ik me niet zomaar opsluiten in een gemeenschap. Wel ben ik op zoek naar de rust die alleen God kan geven en verlang ik naar een leefstijl die me dichter bij Hem brengt. Dat is waarom ik samen met een aantal anderen De Zevende Regel heb bedacht; een kloosterregel voor de moderne mens.”

Middelpunt
Het begon met de vraag van een vriend, die Johan aanbood mee te denken over een nieuwe monastieke leefregel. Johan: “In mijn onderzoek naar monastieke waarden kwam ik bij verschillende kloosterordes aandachtsgebieden tegen die overal en altijd van toepassing zijn. Ik heb het wiel niet opnieuw uitgevonden, maar heb deze zeven waarden in een model met zeven kleuren geplaatst, waar zelfs een kind mee uit de voeten kan.

Werken vanuit een heldere kern
Het witte middelpunt staat voor God, en stelt Jezus centraal. Dit kloosterconcept is dus niet vaag; we werken vanuit een heldere kern en hopen dat mensen de omliggende waarden, zoals eenheid, liefde, gerechtigheid, ritme, spiritualiteit en duurzaamheid, praktisch gaan uitleven.”

Diepgang
Ook al vergrijzen de leden in gewone kloosters, volgens Johan is er voor het digitale klooster zeker een markt. “Dit klooster is niet voor de massa, maar wel voor een groep die serieus in diepgang wil investeren. In een samenleving die alleen maar gericht is op meer, groter en beter, word je aan het nadenken gezet over je werkelijke waarden. Vertrouw je op je pensioen, spaargeld of huizenbezit? Of zijn naastenliefde, duurzaamheid en Jezus de bronnen waaruit je put? Hopelijk kunnen we een beweging creëren waarin we met elkaar op reis gaan."

Digitale kloosterbeweging
Hij is niet bang dat De Zevende Regel bij een mooi model blijft steken. “Kloosters zijn ooit ontstaan als tegencultuur in een tijd waarin het christendom te makkelijk werd. Over dertig jaar kunnen we misschien spreken over een nieuwe traditie; een digitale kloosterbeweging die de kerk opnieuw als contrasterende gemeenschap laat zien. De Zevende Regel heeft nog geen verleden, wel toekomst!”

Benieuwd naar de website? Neem hier een kijkje.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons