BLOG Reinier Sonneveld | Kiezen voor dit leven?

De hele kerk rouwde toen Nick Vujicic geboren werd: hij had geen armen en benen. Hij werd zwaar gepest en op zijn tiende probeerde hij zichzelf te verdrinken in een laagje water. Later vroeg hij God keer op keer om hem armen en benen te geven: ‘Een wonder in deze tijd! U weet toch hoeveel mensen zich dan zouden bekeren!’ Het gebeurde niet. Vlak daarna drong tot hem door hoe ‘absurd goed’ zijn leven eigenlijk was en dat inspireerde veel mensen om hem heen.

De Nederlander Sam Galesloot kreeg jong een verschrikkelijke spierziekte. Artsen adviseerden meermalen de behandeling te staken en hem te laten sterven. Maar hij wilde blijven leven, ook al kon hij niet meer lopen of ademhalen, zelfs niet meer zien of horen. Hij rondde de middelbare school af en reisde de wereld rond; hij communiceerde via een complex hand-wang-tekensysteem. Hij werd woedend als er discussies waren over de kwaliteit van zijn leven. Toen Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door hem vroeg welk cijfer hij dat gaf, antwoordde hij: ‘Een 9 komma 4’.

Toen hij zes was, gaf zijn vader aan David Rothenberg een slaappil, goot kerosine over hem heen en stak het aan. Negentig procent van zijn huid had derdegraads brandwonden. David heeft sindsdien meer dan zestig zware operaties ondergaan en er zullen nog vele volgen. Toen hem gevraagd werd hoe hij het volhield, zei hij: ‘Ik leef! Ik leef! Ik leef! Mijn leven is niet weggenomen en dat is genoeg voor mij.’

Niemand kiest ervoor geboren te worden. Nee, toch één iemand heeft ervoor gekozen. Jezus is de enige die doelbewust het leven instapte terwijl hij wist welke ellende hem te wachten stond. En toch deed hij het. Hij wist blijkbaar, wat Nick Vujicic, Sam Galesloot en David Rothenberg later ook leerden: het leven is, ondanks alles, de moeite waard.

Kerst betekent veel, maar ook dit: hoezeer je ook beperkt wordt, leven is een ongelooflijk cadeau. En dat weet je, omdat er ooit Iemand de keus had om wel of niet te leven – en hij koos voor het leven.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons