BLOG Matthijs Vlaardingerbroek | Voor niets gedaan?

Matthijs Vlaardingerbroek blogt over kerk-zijn in een achterstandswijk.

Afgelopen week hebben we Sinterklaas gevierd. De kinderen bij ons in de kerk vertelden vol enthousiasme dat zij Sinterklaas in de haven gezien hadden. Toen ik hun verhalen hoorde, moest ik denken aan iets wat een aantal jaar geleden gebeurde. Ik was in die tijd gevraagd om rond Sinterklaas te komen spreken in een jeugddienst in het Westland. Zoals ik gewoon ben, neem ik dan altijd een of twee tienerjongens uit de wijk mee.

Na afloop kreeg iedereen een flesje drinken en een chocoladeletter. Dit viel natuurlijk in goede aarde, maar niet alleen daar… Op de terugweg in de auto bleken er bij Richie * (11 jaar en één van de Antilliaanse tieners) vijf chocoladeletters in zijn broekspijp te zitten en drie flesjes limonade in de mouwen van zijn jasje.

Diezelfde Richie vertelde mij later dat ze thuis niks aan sinterklaas doen. Zijn moeder had iets gezegd in de trend van “Ik geloof niet in Sinterklaas. Jij gelooft niet in Sinterklaas, dus doen we er niks aan.” Gelukkig voor hem vierden we wel sinterklaas bij ons in de gemeente. Richie kreeg van iemand anders een pure chocoladeletter en een stuk marsepein. Dit lustte hij allebei niet. Op mijn vraag of hij dit niet jammer vond, antwoordde het joch oprecht: ”Ach, het is al leuk om iets te krijgen…”

Richie is nu een kleine draaideur crimineel. Het is al jaren geleden dat hij voor het laatst bij ons in de gemeente was. Toch kom ik hem nog met regelmaat in de wijk tegen. Soms vraag ik me af of al mijn jaren van investeren in hem en andere jongens de moeite waard is geweest. Werkt Gods liefde echt door in de levens van Richie en zijn soortgenoten? Zijn deze jongens en meiden echt de moeite van het investeren waard? Kijkend naar de resultaten, denk je misschien ‘nee’.  Kijkend naar de gevende liefde van God is het antwoord volmondig ‘ja’. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons