BLOG | Lastige jongeren welkom in de kerk?

in Geloven

Door mijn werk als jeugdwerkadviseur kom ik veel in kerken. Ik weet niet of het u wel eens is opgevallen, maar ik kerken hangen briefjes. Die worden daar opgehangen door kosters. Negen van de tien keer zijn deze briefjes gericht op jongeren. Ik heb ze tijdje verzameld.

Zo stond er boven een urinoir ergens in dit land een briefje in HOOFDLETTERS, rood en onderstreept  - alleen dan telt een briefje echt -  te lezen: GEEN hele rollen WC-papier in gooien.  Het is dan natuurlijk flauw om gelijk te denken: erin leggen is dus geen probleem… Maar boeiender is te dagdromen wat er aan zo’n briefje is voorafgegaan. Kennelijk komt zo’n beheerder de wc binnenlopen voor zijn ochtendplasje en vind daar dus een hele rol wc papier in het urinoir.

Wist je dat sommige kerken actief beleid hebben om het geloof niet door te geven aan jongeren? Zo stond er in een kerk op zo’n briefje te lezen: ‘de inhoud van deze kast is eigendom van de Youth Alpha Cursus, dus NIET gebruiken.’ Let op het woordje ‘dus’, dus…

Of: ‘De inhoud van deze kast is ALLEEN te gebruiken voor kerkelijke bijeenkomsten. Andere groepen dienen hun eigen DRINKEN en ETEN te gebruiken.’ Ik zou dan gelijk de definitie willen horen van een kerkelijke bijeenkomst, want ik had sterk de indruk dat met andere groepen de jeugdclubs bedoeld werden die ook in die ruimte zaten.

Ja.. jongeren gaan op tafels staan, op leuningen zitten, in vensterbanken hangen, op piano’s liggen of op gitaarkoffers springen.

Ja.. jongeren zitten te plukken aan microfoons om te kijken of ie aanstaat om de dominee te imiteren, ze spelen met WC-rollen (hoeveel water kan een rol eigenlijk opzuigen?!), krassen hun naam in kerkbanken geïnspireerd door een boeiende preek of schieten een bal door een ruit omdat ze voetballen in de kerkzaal.

Dat moet natuurlijk niet, maar dat doen ze wel. Weet ook niet altijd precies waarom, iets met hersenen die nog in ontwikkeling zijn en niet altijd kunnen overzien wat het gevolg is van hun gedrag vermoed ik. Laten we vooral keer op keer blijven vertellen dat het niet zo moet… in LIEFDE. Schrijf dat maar in hoofdletters, in het rood en onderstreep dat nog eens door op die maandagmorgen die WC-rol nog maar een keer uit dat urinoir te vissen. Ik bied me bij deze aan als vrijwilliger…

Geloof me… het komt een keer goed.

André Maliepaard - @Malii_p

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons