BLOG | Dragers van een bijzondere belofte

Blog van Matthijs Vlaardingerbroek

Maria droeg in zichzelf het zaad van de belofte. Toen de engel vertelde dat zij zwanger zou worden, reageerde Maria met aanvaarding. Zo ontving zij niet alleen dit zaad, maar ook alles wat hierbij hoorde: de pijn, schaamte, hoon, eenzaamheid en verwerping.

Zij was een ongetrouwde moeder met een verloofde die van haar wilde scheiden in een dorp waar iedereen haar kende en roddel hoogtij vierde.

Ook Jozef nam de boodschap van de engel aan en werd op zijn eigen manier ook drager van de belofte. Maar ook hij kreeg de schande en schaamte erbij. Wat zullen de mensen wel niet gezegd hebben! Deze belofte die de engel gegeven had, gold voor het volk van Israël en uit eindelijk voor de hele mensheid en de hele schepping. Alleen dat konden ze toen nog niet zien. Het enige wat ze konden doen, was vasthouden aan Gods beloftes en de pijn en onbegrip dragen, ook voor die mensen. Wat een genade!

Ik denk dat ze elkaar `s avonds na een moeilijke dag samen bemoedigd hebben met de woorden: "dit kind is Gods kind en Hij zal Israël verlossen!" Maria mocht immers de Messias dragen. Nadat de baby geboren werd, duurde het nog meer dan dertig jaar voordat de belofte werkelijkheid geworden was.

Jozef heeft het hoogstwaarschijnlijk nooit gezien en Maria…  Maria mocht het zien van heel dichtbij. Zij heeft de diepe pijn in haar moedershart gevoeld en op dat moment waarschijnlijk niet begrepen wat er precies gebeurde. Later, nadat de Heer was opgestaan, mocht ze het ook gaan zien. Haar Zoon, Gods Zoon was werkelijk de Zoon van de belofte en had werkelijk, niet alleen Israël, maar Gods wereld verlost.

Ook wij zijn dragers van deze bijzondere belofte van God. Ik ben een drager van de belofte. Het zaad is in me en doordat ik dit woord in mijn leven aanvaard heb, ben ik op een andere weg geplaatst. Een weg die leidt naar het moment dat dit woord en deze belofte werkelijkheid zullen worden. Dit is een stap in geloof. Menselijk gezien lijkt deze weg nergens heen te gaan, maar God leidt ons op deze weg naar de verwezenlijking van Zijn belofte. Wat een mooie weg om te bewandelen!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons