BLOG | Dagboek "Vluchtkerk" 3

Jan Wolsheimer doet verslag vanuit de vluchtkerk in Amsterdam

in Christelijk Nieuws

Een paar dagen geleden stapte Pieter de Vluchtkerk binnen. Hij had gehoord van de situatie en kwam kijken of er nog wat te doen was. Hij was namelijk best handig. Inmiddels is Pieter een zeer gewaardeerd lid van de onbenoemde ‘bende van de Vluchtkerk’ en draait hij overuren in de steenkoude betonnen bak. Pieter is inderdaad handig, heel handig zelfs. Zo verhelpt hij de meest vervelende problemen op het gebied van elektra en sanitair zonder te protesteren. Pieter is geen mannetje wat half werk verricht, maar doorwerkt tot problemen zijn opgelost. Pieter is een ‘gouwe’ Amsterdammer.

Naast Pieter zijn er inmiddels honderden van dat soort mensen aangeschoven in de Vluchtkerk. Waar ze precies vandaan komen? Geen idee, maar ze zijn meer dan welkom. De meeste mensen haken aan door de enorme stroom berichten via de sociale media. En opnieuw ontdek ik de kracht van dit medium. Binnen vijfenveertig minuten had ik negen sponsors gevonden voor petroleumkachels en vandaag zijn ze geleverd. Ik deed de oproep vanuit huis en dankzij één eenvoudige webpagina met wat gedetailleerde uitleg in combinatie met de kracht van Twitter en Facebook en de zaak was geregeld. Vol ongeloof staarden mijn gezinsleden naar de Twitter timeline op het scherm van mijn MacBook. De ene na de andere toezegging vloog over het scherm. 

Vanuit Zaandam is er een groepje lieve Moslima's wat elke dag afreist naar de Vluchtkerk. Ze regelen warme maaltijden, dekbedden en matrassen en maken de dag voor de migranten dragelijk door veel persoonlijke aandacht aan hen te besteden. De waardering voor hen en andere groepen enthousiastelingen is groot.

Ondertussen is het tentenkamp op de Koekamp in Den Haag wat beter zichtbaar geworden. Zij werden al lang ondersteund door de Stichting voor stad en kerk uit Den Haag, maar inmiddels zijn er meer kerken en organisaties uit de regio betrokken bij deze mensen. Ze hebben het zwaar, de groep Irakezen die door burgemeester Van Aartsen onder druk wordt gezet om hun tentenkamp te ontruimen en op te lossen in de nacht. Het wordt een koude nacht en deze mannen slapen praktisch in de openlucht omdat de tenten niet dicht mogen. De overheid heeft opnieuw een middel gevonden om de moraal te breken. Een dichte tent is een kampeerplek en geen demonstratie. Ze zullen zich verkneukelt hebben, de ambtenaren in Den Haag, toen ze deze mogelijkheid ontdekten en tevreden terugkeerden naar hun warme huizen. 

Gisteren was mijn vriend Samuel Lee, voorganger en zelf migrant, in de Vluchtkerk. Zijn hart brak bij het zien van zoveel ellende. Hij schreef er ooit een gedicht over en daar wil ik vandaag mee besluiten:

‘I dream, 

I dream of a day

A new day, 

when bullets are replaced

with roses,

rage

with laughter

hate

with a smile

Freedom, oh Freedom

How sweet is your taste

How bitter is your price!’

- Samuel Lee

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons