BLOG | Dagboek "Vluchtkerk" 2

Jan Wolsheimer doet verslag vanuit de vluchtkerk in Amsterdam

in Christelijk Nieuws

Terwijl buiten de eerste sneeuw valt, wordt er binnen in de Vluchtkerk hard gewerkt om de kerk veilig en geschikt te maken voor bewoning voor de groep migranten. Langzamerhand begint er een stevige organisatie te ontstaan van teams die elk hun eigen verantwoordelijkheden hebben: artsen die een dagelijks spreekuur verzorgen, technische mensen voor allerlei klusjes, een bouwteam onder leiding van een groep architecten, een communicatieteam en nog diverse andere teams die koortsachtig werken aan dat ene doel: de kerk geschikt maken voor bewoning zodat de migranten al hun energie kunnen steken in hun actie.

Woensdagmorgen vertrok ik om half acht en om tien uur stapte ik het huis weer binnen. Een lekker dagje, maar het is het waard. Het is prachtig om met een kleurrijk team van christenen, moslims, krakers, mensenrechtenactivisten en migranten samen te werken. Er vindt verbroedering plaats tussen mensen die elkaar in een andere situatie nooit zouden ontmoeten. Nu werken zij schouder aan schouder samen tegen onrecht. Zo ontmoette ik vanmiddag Isa, een Koerdische moslim en voorzitter van het bestuur van één van de moskeeën in de buurt. Hij gaf me een warme hand, vertrouwde me zijn mobiele nummer toe en gaf aan dat ik hem 24 uur per dag kon bellen. In de Koran is Isa de naam van Jezus, en een redder is Isa: hij regelt werkelijk van alles!

Er zijn honderden vrijwilligers actief in ons netwerk en het mooie is dat geen enkele organisatie of religie de activiteiten claimt voor haar eigen belang. We zijn er allemaal om te dienen en de zaak van de migranten de aandacht te geven die het verdient. Het team ‘Daily Operations‘ waar ikzelf deel van uitmaak, heeft haar handen vol met de coördinatie van mensen en spullen in de Vluchtkerk. Wat is nodig? Wie doet wat? Wie kan ik bellen voor een bepaalde klus? Een zeer dynamisch team wat nauwelijks toekomt aan koffie en etenspauze. De telefoon rinkelt aan één stuk door en ondertussen schieten onze ogen over de diverse Twitter timelines en Facebook pagina’s om niets te missen.

Net voor vijven besloten we nog twee kachels te huren. Samen met een Soedanese migrant reed ik naar het verhuurbedrijf. Onderweg vertelde hij me zijn verhaal: een deel van zijn familie werd vermoord tijdens de bloedige burgeroorlog. Hij vluchtte naar Nederland en belandde in de gevangenis; de Nederlandse manier om vluchtelingen te verwelkomen. Hij was zo verschrikkelijk moe van het strijden, het verhuizen en had nauwelijks hoop voor de toekomst. Hartverscheurend.

Laten we zolang er zulke verhalen bestaan opstaan in geloof en onrecht niet langer gedogen!

 

“Bevrijd mij van wie onrecht doen,

red mij van hen die bloed vergieten”.

Psalm 59:3

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons