BLOG | Dagboek 'Vluchtkerk'

Een dagelijkse blog van Jan Wolsheimer

in Christelijk Nieuws

Ringweg A10 Amsterdam. Voor het eerst van mijn leven ben ik blij dat ik in de file sta en mijn gedachten wat kan ordenen. Het is nodig. Vanaf afgelopen vrijdag ben ik op uitnodiging van een groep christenen die ik ken betrokken bij de groep uitgeprocedeerde en niet-uitzetbare migranten die afgelopen vrijdag door burgermeester Van der Laan op straat werd gezet. De afgelopen dagen is er veel gebeurd: noodopvang in de bunker in het Vondelpark, een nachtje in het pand Overtoom 301 en uiteindelijk de spannende kraak van de Jozefkerk in Bos en Lommer.

Ik voel me een bevoorrecht mens dat ik betrokken mag zijn bij De Vluchtkerk, de in allerijl verzonnen naam voor de steungroep rondom de migranten. We proberen hen te dienen met structuur, zorg en eerste levensbehoeften zodat zij zich kunnen richten op waar zij goed in zijn: actie voeren en zichtbaar blijven zodat het probleem van hun aanwezigheid niet weggepoetst kan worden door de overheid. Want één ding is helder: deze mensen kunnen nergens naartoe. Ze zijn niet-uitzetbaar naar het land van herkomst. Tot nu toe leek het op straat zetten van uitgeprocedeerde en niet-uitzetbare migranten een redelijke oplossing. De meeste mensen verdwenen in het grijze circuit van mensen zonder papieren in Nederland en doordat zij zich onzichtbaar, als paria’s, voortbewegen in onze maatschappij bezorgen zij de overheid geen overlast. Maar deze groep is te groot om te verdwijnen in het donker van de nacht.

De migranten zijn moe. Doodmoe. Al maandenlang leven zij in een ongezonde overlevingsmodus en dat is goed te merken. Er ontstaan gemakkelijk kleine conflicten en het gebrek aan goede nachtrust en een regelmatig leven is van de gezichten af te lezen. We beseffen best dat we het werkelijke probleem: een falend asielbeleid, niet kunnen oplossen. Toch willen we niet werkloos toekijken maar helpen waar kan. En we zijn niet de enige! We werken samen met moslims, krakers en buurtbewoners. Het is een rare mix van religies, visies en levenswijzen die op dit moment gebundeld is omwille van één doel: medemensen in nood. 

Een mooi moment zo rond etenstijd. De groep vluchtelingen overlegt wat te doen met overbodig vers voedsel (zoals brood). Hun oplossing: we brengen het naar de voedselbank in Bos en Lommer, aan de overkant van de straat. Mooi nieuws wat hand in hand gaat met bizar nieuws. De PvdA stemde vandaag tegen tijdelijke opvang van onuitzetbaren, maar voor de opvang van zwerfdieren. Ik kan mijn woede nauwelijks onderdrukken. Opnieuw lees ik Jesaja 58 en put hoop uit Hem die leven geeft en recht zal brengen op deze aarde!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons