Asielzoekers Den Haag vandaag nog weg?

Gisteren deed de rechter uitspraak in het kort geding.

in Christelijk Nieuws

Het kortgeding van woensdag, kon niet voorkomen dat zij hun kamp moesten ontruimen. Hun verzoek om te mogen blijven werd door de rechter afgewezen. Volgens van Aartsen levert permanent verblijf een gezondheidsrisico op. Ook zou er risico op ongeregeldheden bestaan en zouden er te veel mensen overnachten.

De uitgeprocedeerde asielzoekers staan sinds 16 september met hun tenten op het Koekamp, vlakbij station Den Haag centraal. Daar maken zij gebruik van het recht op demonstratie. Op dit moment geeft de gemeente alleen nog toestemming om overdag te demonstreren.

Volgens de website rechtopbestaan.nl voert de groep uitgeprocedeerde asielzoekers actie tegen rechteloosheid en het inhumane vluchtelingenbeleid. "Wij moeten van de IND terug naar het land waar wij vandaan komen maar kunnen niet terug omdat de landen waar wij vandaan komen onveilig zijn. Terugkeer betekent voor ons terugkeer naar geweld, marteling of zelfs de dood. Ook zijn er onder ons Irakezen die niet meer worden teruggenomen door Irak. Landen in Europa sturen ons terug naar Nederland." 

Predikant Derk Stegeman, die de asielzoekers bijstaat, zegt heel teleurgesteld te zijn. ,,Mensen die geen vaste verblijfplaats hebben, gaan nu geëvacueerd worden. Wat kunnen ze anders doen dan 100 meter verder weer een tentje opzetten? De advocaat heeft een principieel verhaal gehouden, maar de rechters gaven daar geen inhoudelijke reactie op.'' Stegeman zegt dat zijn kerk niet de middelen heeft om de vluchtelingen op te vangen. ,,Bovendien zou opvang hun schrijnende situatie maskeren. Dat is de oplossing ook niet.'' (bron: ANP)

Activist @EdgarNeo laat om 8:49 via twitter weten: "Schoonmaakploeg @gemeenteDenHaag is net gearriveerd. Wordt #vluchtelingenkamp #koekamp zo ontruimd? #vluchtkerk

Inmiddels is "de vluchtkerk" in Amsterdam na de rustdag van maandag weer in volle gang. Via hun website betuigen zij steun aan hun lotgenoten in Den Haag. Komende zondag 16:00-21:00 staat er een "openhuis" op het programma. Het doel is om zich voor te stellen als nieuwe buren van de inwoners van Amsterdam-West. 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons