Waar wil jij voor danken?

Deel je dankbaarheid op dankdag

in Christelijk Nieuws

Vandaag vieren christenen dankdag. Een dag om eens extra stil te staan bij je dankbaarheid. Heb jij iets om voor te danken? Reageer en deel je dank.

Wat is dankdag?
Dankdag voor gewas en arbeid, zo heet deze dag officieel. Ooit werd deze dag gevierd door een groot gedeelte van Nederland. Dankdag stamt uit een gebruik in de Middeleeuwen. In 1578 besluit de kerk dat er tijdens oorlog en andere rampen massaal gebeden en gedankt moet worden. Honderd jaar later kiest men de eerste woensdag van november als vaste dag om te danken voor het gewas. Tijdens de industrialisatie wordt hier het woordje "arbeid" aan toegevoegd.

In tegenstelling tot Thanksgiving in de VS en Canada is dankdag in Nederland geen dag van het volk. Op een aantal scholieren en winkeliers na heeft niemand in Nederland een vrije dag. Ook de nadruk van dankdag verandert: in plaats van danken voor gewas en arbeid, verschuift onze dankbaarheid naar algemenere onderwerpen. We danken voor ontwikkelingen in de gemeente, actualiteiten en economie en voor persoonlijke aangelegenheden.

Waar ben jij dankbaar voor?
Waarvoor zou jij graag willen danken? Laat hier je berichtje achter en deel je dankbaarheid.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons