Tien jaar na Doelgericht Leven

Wat is er gebeurd na de hype van tien jaar geleden?

in Mediatips

In 2002 ontstond er een enorme hype rondom de christelijke bestseller "The Purpose Driven Life". De auteur van dit boek Rick Warren is de oprichter en senior pastor van Sadleback Church, één van de grootste kerken in de Verenigde Staten. Van het boek gingen er 32 miljoen exemplaren over de toonbank in de V.S. en het boek werd vertaald in 137 talen.

Ook in Nederland werd het een succes. Van Doelgericht Leven werden ongeveer 200.000 exemplaren verkocht. Na De Nieuwe Bijbelvertaling is dit het best verkochte christelijke boek. Niet alleen voor specifieke kerkvernieuwers werd het een belangrijk boek. Veel mensen in bestaande kerken organiseerden bijeenkomsten met het boek en de video. De lage kwaliteit van de video stond niet in de weg om het voor veel mensen tot een levens veranderende ervaring te maken.  

Ook kritische geluiden waren er te horen. Is het wel toepasbaar in de Nederlandse praktijk? Is het niet te oppervlakkig? Willow Creek heeft immers later ook toegegeven dat het grotendeels niet is gelukt.

Er volgden nog wat andere boeken in de reeks Doelgericht, maar daarna werd het stil in Nederland. Rick Warren was nog wel op de Nederlandse televisie te zien, toen hij in 2009 door president Barack Obama werd uitgekozen om het gebed uit te spreken tijdens zijn inauguratie.

Nu - tien jaar later - wordt er in de V.S. aandacht aan besteed. Maar in Nederland blijft het nog stil. Hoe is het nu met de beweging rondom Purpose Driven?

Jan Baan is landelijk coördinator van de Doelgerichte campagnes. Hij vertelt dat er destijds zo'n 260 kerken actief waren met Doelgericht. In de laatste jaren zijn dit er tussen de 10 en de 20. Veel van deze kerken blijven dit herhalen omdat het, zoals een Alphacursus, meerdere keren kan worden uitgevoerd. Er hoort ook materiaal bij voor diverse leeftijdsgroepen. Voor veel kerken is het ook een gelegenheid om mensen van buiten de kerk uit te nodigen. Aldus Jan Baan.

Na Pasen komt uitgeverij Medema-Jongbloed met een jubileumuitgave. Daarin zijn twee extra hoofdstukken toegevoegd. Ook is er een nieuwe video beschikbaar.

Zijn we er inmiddels niet klaar mee om kerkmodellen uit de V.S toe te passen in de Nederlandse context? Willen we tegenwoordig niet eerder (terug) naar een eenvoudige vorm van kerk zijn?

Jan Baan vindt het materiaal nog steeds goed bruikbaar. Het kan immers op allerlei manieren worden toegepast. Hij hoopt dat deze nieuwe uitgaven en het bestaande materiaal weer intensief door veel mensen wordt gebruikt.

Wat is jouw ervaring met het boek van Rick Warren?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons